Tåg i Stockholm

Är tågluffning här för att stanna? Intresset för resor med tåg ökar

Tågluffningskortet som lanserades av SJ i år har visat sig vara en höjdare bland resenärer. När jag får chansen att tala med Mikael Grinbaum som är presskommunikatör på SJ, så ser det ut som en lovande framtid för tågluffning inom Sverige.

– År 2021 sålde SJ flest tågluffarkort sedan kortets lansering år 2019. Vi ser tågluffarkortet som en klimatsmart lösning för de resenärer som vill ge sig ut i landet och till exempel kombinera besök hos släkt och vänner med härliga naturupplevelser, berättar Mikael.

Tågluffning i vinter

Inför vintern lanserar SJ därför en vinterversion av tågluffningskortet för de som vill utforska Sverige med tåg under vintermånaderna. Man tar nu också ett steg längre och möjliggör att resa till Köpenhamn med tågluffningskortet i höst. Mikael förklarar närmare.

– Våra kunder har efterfrågat tågluffarkortet under fler perioder än sommaren, därför är SJ glada över att möta våra resenärers behov och önskemål. Under sommaren var 7-dagarskortet det mest populära valet, därför är det 7-dagarskortet som står i centrum nu när vi lanserar höstens tågluffarkort. I höst kommer man också att kunna använda tågluffarkortet för resor till Köpenhamn. Det här är en glad nyhet för alla som har längtat efter att kunna resa utanför Sveriges gränser.

Studenter och ungdomar väljer tågluffning

Men jag undrar också hur det ser ut med fördelningen av intresse mellan olika åldersgrupper. Tågluffning har ju ändå sedan länge varit förknippat med yngre resenärer som studenter.

– Under sommaren var kortet mest populärt hos studenter och ungdomar och vi tror att samma kunder kommer att vara intresserade av höstens kort. Vi ser också framför oss att kortet kommer att tilltala både barnfamiljer och pensionärer som vill ge sig ut och resa och kombinera friluftsliv med storstadspuls, förklarar Mikael. Han fortsätter

– SJ samarbetar också med utvalda partners för att skapa härligare reseupplevelser för våra kunder. I samband med köp av höstens tågluffarkort får man tillgång till obegränsade resor med SJ, men också 20 % rabatt på förbeställd mat i bistron och en check på 50kr hos VOI.  

Höstens tågluffningskort var tillgängliga från 10 oktober och säljs under veckorna 43-45. När det gäller framtiden för tågluffningskort nästa år får försäljningsstatistiken avgöra hur nya satsningar på tågluffningskort kommer göras.

Jag tackar Mikael Grinbaum och SJ, samt ser framemot en ljus framtid med mer tågluffning.

Läs mer om tågresor!

Det nya tågluffarkortet 2021 och den växande trenden med Svemester.

Fler vill åka tåg till Jämtland.

Skribent: Paul-Christian Markovski, för Turista.NU.