Tågräls över bro

Det nya tågluffarkortet 2021 och den växande trenden med Svemester

I år släpper SJ det nya tågluffarkortet med flera förbättringar. Den 31 maj börjar försäljningen av det nya tågluffarkortet som ska göra det möjligt att välja mellan tre reseperioder, 7, 15 eller 30 dagar. Det är en utveckling som går hand i hand med Svemester-trenden. Jag får chansen att tala med SJ:s presskommunikatör, Anton Almqvist-Källén. Min första fundering är vilka destinationer som är mer populära än andra för de som vill tågluffa inom Sverige och hur tågluffning används bland semestrande svenskar. Anton ger en inblick i hur tågluffning kan kombineras för de som vill resa till städer och längre ut i naturen.

– Så svårt att säga eftersom många passar på att köpa detta kort och kombinerar semesterresan till sommarparadiset med ett besök hos släkt och vänner i en närliggande del av Sverige. Men vi vet att både höga kusten, Bergslagen och västkusten är väldigt poppis destinationer på sommaren. Vi sätter också in nya sommaravgångar till Varberg och Strömstad. Många passar på att ta en storstad, ex Göteborg med 1-2 dagar söder eller norr om staden i mindre sommarorter. Andra kanske väljer en tågluff i mellersta Sverige och avslutar med storstadssemester i Stockholm och besöker museer och skärgården. Det fina med kortet är ju att man kan kombinera och anpassa. Inte minst eftersom sommarvädret kan vara ganska opålitligt.

Snart är det sommar när försäljningen börjar den 31 maj blir det med priser som börjar från 1145:-. För de som vill utforska Sverige med tåg bör man ta hänsyn till regeln om förköp, tågluffarkortet måste nämligen förköpas 15 dagar innan den första resedagen.

En ljus fortsättning för semester i naturområden

En naturlig tankegång är hur det nya tågluffningskortet kommer förändra semestervanor. Höga kusten, Bergslagen och västkusten ä tydliga favoriter. Men innebär det också att tågluffarkortet kan medföra ett förnyat intresse för att utforska Sverige? Och hur har pandemin påverkat tågluffning som koncept? Anton kommenterar

– Svemestertrenden startade redan innan pandemin i spåren av att fler söker sig till naturen, närområdet och allt fler svenskar vill semestra med minskat klimatavtryck. I och med corona och allt fler stängda gränser har Svemestertrenden fått ytterligare fäste. Vi vill såklart göra det enklare och roligare för såväl vana hsom helt nya tågresenärer att upptäcka Sverige med tåget.

Kombinera tågluffningskort med hotellerbjudanden

I samband med att det nya tågluffarkortet lanseras kommer det också finnas hotellerbjudanden i samarbete med hotellkedjan Scandic. Det samarbetet innebär att Scandic kommer erbjuda 15-20% rabatt för de SJ Prio medlemmar som köper tågluffarkortet.

– Rabatten börjar gälla 31 maj, samma dag som vi släpper tågluffarkortet till försäljning. Man kan då boka och få rabatt för hela perioden som tågluffarkortet, dvs 15 augusti. Det finns inget krav på antal dagars förköp, fortsätter Anton.

Rabatter för ännu mer prisvärd tågluffning

För studenter kommer tågluffarkortet erbjudas till rabatt. Men SJ har tagit ett extra steg för att göra tågluffning till ett vinnande och prisvärt koncept, då även pensionärer kommer kunna utnyttja rabatter. Förhoppningsvis kommer den här breda satsningen på alla målgrupper göra tågluffning till ett regelbundet koncept för semester på hemmaplan. I fjol var det främst studenter och ungdomar som köpte tågluffarkortet (föregående variant), men jag undrar om SJ ett ökat intresse bland dessa målgrupper?

– Den stora majoriteten av de som köpte tågluffarkortet förra året var studenter och ungdomar. Något som efterfrågades var möjligheten att kunna tågluffa under en kortare period. Därför har vi valt att i år ta fram ett 7-dagars kort. Den feedback vi har tagit emot i samband med lanseringen i år har varit otroligt positiv.

Tåg för hela slanten – och hela sommaren!

Om man som resenärer vill kombinera flera tågluffarkortet för en längre semester, så kan flera kort kombineras. Som Anton nämner

– Det är också därför vi släpper tre olika kort så det passar all önskemål men den som vill kan alltså tågluffa nonstop hela sommaren.

Jag tackar Anton och SJ för medverkan och inser samtidigt att jag är än mer entusiastisk inför denna satsning på tågluffning. Utvecklingen med Svemester rullar på och nyfikenheten växer för att utforska landet kors och tvärs med tåg och tågluffarkortet. Det är helt klart spännande tider.

Läs mer om tågluffarkortet här.

Skribent: Paul-Christian Markovski, för Turista.NU.