Skymning på grekisk ö

Solsemester lockar enormt under hösten och vintersäsongen

Nu är hösten här men många vill fortfarande uppleva samma värme som under sommaren. Med tanke på reserestriktioner och förnyat intresse för att åka på solsemester under höst och vinter, ser man nu ett ökat intresse.

Hos Ving ser man ett tydligt intresse för favoriter som Gran Canaria och Teneriffa, men även Kap Verde. De mest bokade destinationerna under vintersäsongen hos Ving är som följer

 1. Madeira
 2. Gran Canaria
 3. Teneriffa
 4. Phuket
 5. Kap Verde

Fler charter än reguljärflyg bokas hos Ving i år

Anna Hagberg som är pressinformatör på Ving kommenterar också bokningsläget inför höstlovet

– Höstlovet är välbokat med 8 av 10 resor sålda, vilket är jämförbart med normalåret 2019 innan pandemin. Framförallt går resorna till Cypern och Kanarieöarna. Från höstlovet startar vi även upp säsongen från flertalet regionala flygplatser efter över 1,5 års uppehåll. Vi vet hur uppskattat det är att kunna resa direkt tiill värmen från sin lokala flygplats. Så att vi återigen kan erbjuda alla våra kunder ute i landet denna möjlighet känns väldigt rolig, det är efterlängtat.

Vi kan således se framemot fler chanser att hitta en solsemester under vintersäsongen i år. En intressant nyhet är att fler söker sig till Rom och reguljärflyg ser ett rejält ökat intresse i år, och Anna beskriver trenden närmare

– Många kunder bokar också våra reguljärflygspaket. Nu i höst sticker verkligen Rom ut ur mängden, så vi kan se lite av en Italientrend. Andra år har London ofta toppat våra listor för storstäder, men nu verkar svenskarna helt klart ha en längtan till Italien. Även Paris och Barcelona bokar bra och vi ser även ett rejält uppsving på resor till Costa del Sol, Maldiverna och Dubai.

Över 60 procent ökning av nybokningar

Under de senaste tre veckorna har Ving noterat att nybokningar ökat med 63% jämfört med tre veckor innan dess. Med tanke på de borttagna reserestriktionerna kan man således dra slutsatsen att det funnits ett stort uppdämt behov av att åka på semester. Kap Verde sticker ut med 140% fler bokningar i jämförelse med medelvärdet 63%. Det ser alltså ut som denna skärgård i Atlanten blir en höjdare bland semestrande svenskar.

Solsemester i Spanien är hett i år.

Ticket ser enorm ökning av efterfrågan

Hur ser då intresset ut hos Ticket när det gäller bokningar av resor under hösten och vintersäsongen? Michael Kapil som är marknadschef på Ticket noterar också att det är en ny trend bland svenskar som vill åka på semester.

– Efter flera år som kunderna sökt unika upplevelser, så är det ”nya” efter pandemin snarare att man vill söka sig tillbaka till det välbekanta och trygga. Charter och paketresor har gjort en stark comeback istället för att man plockar ihop sin egen skräddarsydda resa med reguljärflyg och hotell, och det är klassiska resmål som Mallorca och Kanarieöarna som gäller, säger Michael Kapil.

Hos Ticket är följande destinationer i topplistan för resor under hösten:

 • Gran Canaria, Spanien
 • Rom, Italien
 • Malaga, Spanien
 • Teneriffa, Spanien
 • Alicante, Spanien
 • Paris, Frankrike
 • Mallorca, Spanien
 • Kreta, Grekland
 • Lissabon, Portugal
 • Barcelona, Spanien
 • Larnaca, Cypern
 • Phuket, Thailand
 • Rhodos, Grekland
 • Nice, Frankrike
 • Dubai, Förenade Arabemiraten
 • Madeira, Portugal

Spanien såväl som Grekland i topplistan

Av dessa destinationer ovan är följande mest bokade länder hos Ticket:

 1. Spanien
 2. Italien
 3. Frankrike
 4. Grekland
 5. Portugal

Michael förklarar den intressanta topplistan

– Anledningen att Phuket, Dubai och Larnaca finns med på topplistan över destinationer (trots att Thailand, Förenade Arabemiraten och Cypern inte finns med bland topp 5 länder) är eftersom det i princip bara är dessa resmål i hela landet som bokas, medan de andra länderna har flera stora resmål per land vilket drar upp siffrorna när man tittar på landsnivå.

Men hur ser det ut med intresset bland olika målgrupper? Michael kommenterar

– Den uppåtgående trenden för charter och klassiska resmål gäller alla målgrupper, fast ökningen är såklart från lägre nivåer för de målgrupper som vanligtvis flyger reguljärt till storstäder snarare än charter till sol och bad (d.v.s de yngre kunderna).

Flexibilitet när man kan boka lönar sig i längden

Forsättningsvis gäller som sedvanligt först till kvarn men kan resorna ta slut om man inte är ute i tid? Michael har även här tips för de som inte kan boka riktigt än.

– Om man är flexibel vad gäller resmål så tror vi inte att resorna i november kommer ta slut i år, eftersom detta är efter höstlovet vecka 44 i oktober och innan julresorna. Men flygbiljetterna blir däremot dyrare ju närmare avresedatumet man kommer, så det kan ändå vara en bra idé att boka i god tid för att komma så billigt undan som möjligt.

Hos Ticket ser man att Spanien och Grekland är heta destinationer senare under säsongen med värme som håller i sig längre under vintern. Väl värt att nämna är att Spanien står för närvarande för över 25% av alla bokningar.

Fler resetips

3 tips för solsemester på Gran Canaria i vinter.

Tre frågor att fundera på för en lyckad cykelsemester.

Det nya tågluffarkortet 2021 och den växande trenden med Svemester.

Skribent: Paul-Christian Markovski, för Turista.NU.