Flygplan och en sen avgång

Färre flög med Swedavia i januari jämfört med januari föregående år

Jämfört med januari förra året hade Swedavia totalt 87% färre resenärer. Totalt flög 342 000 resenärer via någon av Swedavias 10 flygplatser, vilket är en markant minskning jämfört med 2 670 000 resenärer under januari 2020.

– Januari är den elfte månaden i rad med en kraftigt negativ påverkan av pandemin på flygresandet, som fortfarande är på historiskt låga nivåer. Smittspridningen och reserestriktioner har återigen ökat både i Sverige och vår omvärld, vilket medför en ny nedåtgående trend för flygresandet i början av året, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Av Swedavias 342 000 resenärer i januari flög 220 000 utrikes. Det kan jämföras med antalet utlandsresenärer från Arlanda i januari som var 168 000 resenärer, en minskning på 88 procent jämfört med januari 2020.

Även Göteborg Landvetter Airport visade en uppenbarlig minskning av utrikesresenärer under januari, med en minskning på 98 procent jämfört med samma månad i fjol.