Göta kanal

Många vill åka på kryssning längs Göta kanal i sommar

I år är Göta kanal mer populär bland svenskar såväl som tyskar. Den 11 mars hade dubbelt så många fritidsbåtar bokat semester med kryssning längs Göta kanal, som är hela 19 mil lång. På grund av bokningstrycket har Strömma anordnat extra avgångar under sommaren. Än så länge finns tillgängliga hotell för boende i juni men det gäller att vara ute i tid.

– Bokningstrycket på Göta kanal har ökat rejält i å, konstaterar Magnus Hollwin, Marknads- och kommunikationschef på AB Göta kanalbolag.

Det ser ut om att trenden med att semestra hemma i Sverige under sommartider växer sig allt starkare. Samtidigt är intresset från Tyskland mycket starkt vilket ses i årets bokningsstatistik för kryssningar med Strömma på Göta kanal.

– Tittar vi på bokningar från Tyskland så är det 80 procent fler bokningar i år, säger Peter Henricson, affärsområdeschef på Strömma. En bidragande orsak till det stora tyska intresset är en dokumentär-film om Göta kanal som sändes i tysk TV förra året. Att glida fram på Sveriges längsta kanal och lägga till vid historiska platser för att sedan inta sin egen middagsplats vid kaptenens bord, är en reseupplevelse utöver det vanliga.

Tidigare år har man sett uppemot 3 miljoner besökare längs Göta kanal. En siffra som sommarne 2020 kanske kommer öka.