Rovinj i Kroatien

Längs västkusten i kroatiska Istrien

Visst kan man ta flyget direkt till badorten vid adriatiska havet. Men då missar man många spännande platser som går att hitta längs den kroatiska kusten. Istället är en god idé att ta flyget till en stad I närheten av Istrien I Kroatien och sedan hyra bil för en längre semester längs kusten.

Med bil längs kusten

Genom att börja i norra Istrien slapp vi mycket av den beslutsångest som man annars lätt får när man ska på upptäcksfärd längs kroatiska kusten. Vi började vår tur söderut genom Kroatien vid gränsen mellan Kroatien, Slovenien och Italien. Vid gränsen som ligger precis vid havet börjar en lång och slingrande väg sin väg söderut genom Istrien. Med utsikt över adriatiska havet och med relativt låg hastighet förverkligade vi uttrycket resan är halva nöjet, för att bila genom Istrien är en sällsam upplevelse. Med bilvägar som ofta ligger en bit ovanför havet får man ofta enastående utsikt över segelbåtar som sakta flyter förbi längs kusten.
Adriatiska havet är som bekant en region med mycket rik historia, med historiska lämningar från såväl romare som tidigare och senare folk. Här har många fälttåg passerat och de olika städerna har ofta tillhört flera olika stadsstater under medeltiden. Lägg till det den vältrafikerade havsrutten. Det är lätt att förstå hur adriatiska havet blivit så känt i modern tid.
Novigrad är en kuststad som länge varit en höjdpunkt för sol- och badsemester i Kroatien. Hit åker många från Zagreb under sommaren för att komma bort från stadslivet och lyssna till vågor med närheten till det ljumma vattnet. Även om Novigrad är en riktig turiststad så har den lyckats bibehålla charmen. Här kan man spendera ett par tre dagar utan att bli uttråkad, genom att varva sol och bad längs den långa stranden med promenader i den gamla stadskärnan. Självfallet hjälper det att det finns otaliga restauranger längs strandpromenaden.

 

Rovinj och Pula – Mindre kända ögonstenar

Kuststaden Novigrad och ön Krk är två kända ställen, turister flockas årligen där. Men det finns fler platser som inte besöks lika mycket, något som intresserar de självständiga resenärerna som vill undvika charterflockarna.
Rovinj är en plats för seglingsentusiaster. Den karakteristiska halvön som pryds av kyrkan Sankt Euphemia i mitten är en av de mest kända silhuetterna i Kroatien. Samlade runt kyrkan är ett myller av hus med smala gränder som andas historia. I bukten nedanför staden ligger hamnen där segelbåtar samlas under sommarhalvåret, hit vallfärdar seglare från hela världen. Rovinj är en naturlig hamn att ankra vid under seglatser i adriatiska havet. I centrala Rovinj är det också hektiskt nattliv på sommaren.
Det är värt att tänka på att Rovinj drar till sig turister i mängder under sommaren, varför hotell brukar vara fullbokade månader i förväg. Man har något större chans att hitta privat rum att hyra, men för de som planerar en längre vistelse i Rovinj under sin bilsemester är rådet kort och gott – boka i förväg!
Om Rovinj är en höjdpunkt för segling så är Pula en annan för dykning. I vattnen runt Pula finns ett antal historiska vrak, vissa från romartiden och andra från första världskriget, vilket gör dykning runt Pula till en historisk upptäcksfärd. Även härifrån börjar många sina seglatser till öar runtom i adriatiska havet.
Väl framme vid sydspetsen i Istrien är valen lika enkla som lockande, fortsätta upp längs östra kustenremsan eller bila tillbaka upp längs västra kustremsan. Vi valde det senare och fick chansen att sålla bland godbitarna av restauranger, stränder och platser som tilltalade oss mest.

Skribent: Paul-Christian Markovski, för Turista.NU.