Rovinj i Kroatien

Kroatisk solbränna och morgonkaffe vid österrikiska gränsen

Jahapp, då var vi hemma igen.. efter att sovit en natt på en parkering vid en bensinmack.. jag vaknade på morgonen och kände mig som en sardin som sovit i en ovanligt trång sardinask… Från början brukar man säga..

Vi åkte bil från Prag för en vecka sedan, med idén om att dyka upp på Istriens stränder (halvö i norra Kroatien). En mycket god och lockande idé, bara det att det finns nästintill inga sandstränder i Istrien. Något vi upptäckte efter att hoppat fram mellan städer som Novigrad, Rovinj och Crkveniza, och då har vi susat förbi ställen som Rijeka, Graz, Ljubljana och Pacin.

Drömmen var en alldeles avslappnande semester vid adriatiska havet. Verkligheten blev en roadtrip söderöver med ett antal vattenmeloner till lunch och makedonsk ajvar från lokala konsumbutiker.

[ad#ad-article]

Första tre dagarna drömde vi om den perfekta kroatiska stranden, prövade lyckan i både Novigrad och Rovinj (vackra historiska städer) och hittade faktiskt en sandstrand på en lyxig charterort med mindre än 500 invånare. Där slappade vi på designersolstolar och drack mineralvatten för tre ggr priset i närliggande Rijeka (tja, iaf en vattenflaska innan vi fattade hur mycket det kostade).

Då hade vi också hunnit med en ”liten” avstickare in i landet till Pacin, en stad som skulle ha en ravin, just det, en alldeles riktig ravin! Och den ville kompisarna se.. Nåväl, vi kom, vi köpte en burek med fårost, vi åkte – utan att sett en ravin, men en mängd folk i deras småstad. 🙂

FEM TIPS: Bilsemester på halvön Istrien i Kroatien vid adriatiska havet

  1. Åk med en luftkonditionerad bil. Allt annat är självplågeri.
  2. Ge dig åtminstone 1-2 heldagar för att upptäcka en av kuststäderna, som är överfyllda med historia och mysiga gränder.
  3. Försök att bila mellan områden under vardagar. Det är mycket trafik på vägarna under helgerna, då stora delar av norra Europa söker sig till adriatiska havet med bil.
  4. Gör strandhugg här och där längs vägarna, det finns många natursköna vikar och stenstränder som inte är utmärkta på kartor.
  5. De flesta stränderna i Istrien är stenstränder, så det är en bra idé att ha med sig badtofflor.

Vi susade vidare söderöver och tog en sväng till ön Krk som var en stor besvikelse. Tråkig natur, standard-charterbyar och en brotull som kostade oss en lunch. Vi vände tillbaka mot fastlandet och åkte över bron med blicken vänd mot Crkveniza längre söderut vid kusten. Där hittade vi slutligen en mix av strand, strandpromenad och najs kaféer som föll oss i smaken. Vi stannade hela två nätter, ja det stämmer, en evighet.
Där lät vi grilla oss i solen och doppa fötterna i vattnet några gånger, samt såg på när turister från hela Europa sprang omkring på stranden med badmadrasser, badbollar och magar modell större

Efter några turer med olika förslag på destinationer, oense om var vi skulle och vad vi skulle göra, satte vi oss i kärran, en rymlig och luftkonditionerad Peugeot med en buckla som om en elefant satt sig på motorhuven, och drog oss norrut, mot Slovenien, Österrike och hembygden.

Någonstans längs vägen i Slovenien yttrades orden ”jag tror inte vi hinner genom Österrike och hyra rum innan det blir natt”, vilket var ett befängt påstående för vissa, så vi fortsatte brumma på norrut, spelande samma CD med Beatles hela eftermiddagen.

Kl 23 parkerade vi utmattade vid en bensinmack där vi sov på parkeringen. Där vaknade vi imorse, hysteriskt skrattande, utsvultna, med en halv flaska mineralvatten – Efter en natt av ihärdigt regnande och endast med tshirt och shorts att värma kroppen med under natten.

Efter en längre bilfärd och flyg hem, möttes jag så av ett strålande väder med solsken som strålar ikapp med solskenet vid adriatiska havet. Å ljuva solsemester.

Ryggen säger att nästa gång blir det all inclusive.. 🙂

Skribent: Paul M.