Midsommar

Svensk turism ökade rejält under 2016

När Tillväxtverkets årliga rapport publicerades stod det klart att turismen i svenska storstäder växer. Göteborg, Malmö och Stockholm ökar mest. I exempelvis Stockholm antalet gästnätter ökat med 43 procent sedan 2008, medan Göteborg såg en ökning på 39 procent under samma tidsperiod. Samtidigt visar det sig att alltfler använder AirBnb för att hyra ut sina bostäder till turister.

Under 2016 omsatte svenska turistnäringen 300 miljarder kronor och det är gästnätterna från utlandet som ökar mest. Storstadsregionerna står nästan för hälften av alla övernattningar. Men även om hotellövernattningar ökar så minskar intresset för vandrarhem och stugbyar. Det reflekteras i att antalet hotellbäddar ökat med 4000 sedan förra året. Samtidigt ökar inkommande turismen från utlandet under alla årets månader. Det är alltså inte bara sommaren i Sverige som lockar.