Kvinna på stranden med mobiltelefon

Fri roaming, yes! Mer mobiltelefoni och Facebook på stranden

För ett tag sedan togs roamingavgifterna inom EU bort. Genomslaget av den enkla förändringen har lett till en stor förändring av våra semestervanor i samband med mobiltelefoni. Telenor tog en närmare titt på hur användningen i maj 2017 var annorlunda jämfört med i maj 2016. Maj 2016 var den sista månaden innan roamingavgifterna togs bort i abonnemanget Telenor Frihet.

Resultatet av Telenors kundundersökning med över tusen medverkande visar en spännande trend. Hela 77 procent svarade att fri roaming förändrade sociala livet på semestern. 94 procent menar att det också påverkat kvalitén på semestern.

[ad#ad-article]

– Det är tydligt att fri roaming utomlands påverkar semestern på ett positivt sätt. Vi kommer nog kunna förvänta oss ännu fler klassiska semesterbilder av flygplansvingar, ben på stranden och hotellfrukostar i våra instagramflöden framöver. Det glädjer oss också att uppkopplingen utomlands hjälper svenskarna att vara ännu mer avkopplade på semestern istället för tvärtom, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor.

En mindre antal känner sig mer stressade när de kan surfa fritt i EU. Vi på Turista.NU kan bara spekulera att det inte är inte lätt med alla dessa sociala nätverk. Det ska fotograferas, taggas och gillas när man är ute och svänger på stranden. Magnus Österholm, som är nätexpert på Telenor kommenterar denna trend
– Statistiken tyder på att ju längre bort man reser, desto viktigare blir det att känna att man kan ha kontakt med nära och kära. Att kunna ha kvar samma digitala vanor när man är i Thailand som när man är hemma har verkligen varit uppskattat av våra kunder.

De tre semesterdestinationer där surfandet ökat mest är Cypern, Spanien och Grekland. Det är rätt logiskt med tanke på att de är tre vanliga länder svensken reser till under sommartider.