Lofoten in Norge

Norge lockar svensken alltmer

Det är nu tydligt att svensken blir alltmer intresserad av att semestra i Norge. Vi har pratat med Innovasjon Norway. Caroline Lundkvist som är presskontakt kommenterar trenden som självfallet är mycket välkommen.
– Vi har sedan en tid tillbaka en väldigt gynnsam valuta som naturligtvis spelar in, men också en stark trend som talar för en aktiv semester i naturen. Svenskar gillar att vara aktiv på sin semester oavsett om det handlar om skidåkning på vintern eller vandring, cykling, fiske eller kajak på sommaren.
Så även om valutakursen har en viss inverkan så är det naturen som väger tungt. Och det går ju att förstå genom att se på de vackra fjordar och det stora utbudet av sport och friluftsliv som Norge kan erbjuda. Visst, vi har skog och sjöar i Sverige också, men det är ju fint att kunna uppleva den speciella kust som Norge kan stoltsera med.

Ökning med 3% svenskar sedan september 2015

Enligt den övernattningsstatistik som Innovasjon Norge har för perioden september 2015 till september 2016 kan man se att antalet svenskar som övernattat i grannlandet ökat med 3% under 2016. Det innebär att svenskar som övernattar i Norge står för 11% totalt sett. Som jämförelse kan nämnas att antalet övernattningar av tyskar uppgår till totalt 16% av alla turister.

I allmänhet så ökar intresset för att semestra i Norge. Överlag har antalet övernattningar i grannlandet ökat med 6% sedan september 2015. I år är det främst Hafjell och Kvitfjell som lockat exceptionellt många svenskar. Caroline beskriver också resevanorna när svensken väljer att resa till Norge.
– Närheten gör också att svenskarna gärna tar egen bil eller bokar sitt eget flyg/tåg när de reser till Norge. Vi har inte så många researrangörer med resor till Norge, så de flesta svenskar bokar och arrangerar sina egna resor.