Kryssningsläget i sommar

Många väljer att åka på kryssning istället för att lapa sol på en strand. Men vilka kryssningar är det som lockar mest i sommar? Vi har hört oss för med Birka Cruises och Ving för att förstå hur det ser ut på marknaden för kryssningsemester. Hos Birka Cruises har man noterat en tydlig trendändring. Marie Malmros på Birka Cruises berättar
– Långkryssningarna, två-fyra dygn till Gotland, Köpenhamn, Tysklands riviera, Höga Kusten med Luleå, säljer allt tidigare. I februari hade 183 procent fler bokat en långkryssning jämfört med samma tid föregående år. Intresset för att åka på en ”riktig” kryssning blir allt större. Tid är den nya valutan. Många upplevelser på kort tid och att samtidigt resa bekvämt är ett par av orsakerna. Utöver detta är allt fler beredda att betala mer för bättre hytter som sviter och lyxhytter. Därtill kommer spabehandlingar som visat sig vara en höjdare även på kryssningssemester.

Satsningen på kryssningar till Härnösand och Höga Kustens skärgård har visat sig vara en succé. Marie kommenterar
– De två planerade kryssningarna i juni gick åt på bara några dagar och vi satte in ytterligare en, samtliga fullbokade inom några veckor!
Så kanske kan vi hoppas på fler kryssningar till Höga Kusten även nästa år?
– Jajamen, det blir kryssningar dit nästa år. Många som inte fick plats i år och många vill gärna tillbaka. Sagolikt fint! Och på Höga kusten blev vi enormt väl mottagna – alla gick man ur huse och hälsade oss välkomna, affärer och restauranger höll öppet osv.

Ving noterar att Medelhavet lockar

Hos Ving är 90 procent av bokningarna för Medelhavet. Anna Hagberg nämner några favoriter
– Det är framför allt Medelhavet som lockar för kryssningar under sommaren och allra bäst bokat hos oss är kryssningar med Costa Diadema, som går från Barcelona och som sedan gör stopp på bland annat Mallorca och i Marseille, La Spezia och Rom (Civitavecchia).

Birka Cruises sommarens fyra-i-topp (antalet bokningar)

  • Höga Kusten med midnattssolens land med strandhugg i Härnösand och Luleå, 3 dygn (samtliga i juni)
  • Tysklands riviera: Warnemünde med Gotland och Bornholm, 4 dygn
  • Köpenhamn med Gotland och Bornholm, 4 dygn
  • Sensommar i Visby (två olika), 2 dygn

Vings topplista för sommaren

  • Costa Diadema
  • Costa Fascinosa
  • Harmony of the Seas
  • Vision of the Seas
  • Norwegian Epic

Var finns det hytter kvar?

Anna på Ving kommenterar
– Det finns platser kvar på de flesta fartyg. Dock kan vissa hytt-typer vara fullbokade. Världens största kryssningsfartyg, Harmony of the Seas, som nyligen sjösattes kryssar nu i Medelhavet i sommar. Intresset för Harmony of the Seas har varit stort och den omåttliga populariteten har gjort att kryssningarna i princip slutsålda med detta fartyg i sommar.
Marie nämner att hos Birka Cruises är det långkryssningarna som fortfarande har platser kvar.
Det ser ut som kryssningar i allmänhet blivit riktigt accepterade som semesterform. Och uppfinningsrikedom finns det också, så vi kan hoppas på fler annorlunda områden att kryssa runt.

Foto: Micke Sjöblom

Skribent: Paul-Christian Markovski, för Turista.NU.