Båtluffa i Stockholms skärgård

Man behöver inte åka långt för att få nya reseintryck. Stockholms skärgård ligger intill husknuten för alla i Mälardalen och har båtlinjer som kan ta dig ut till närmast drömlika öar. Tänk på en typisk reklam för öl eller midsommardryck och du förstår säkert associationerna till att sola på en brygga, eller varför inte cykla omkring på en grönskande ö.
Med Waxholmsbolaget kan du ta dig ut till en mängd öar i Stockholms skärgård. Den så kallade båtluffarbiljetten som gäller i fem dagar kan ta dig runt mellan öar längs tre båtluffarleder. I år lanserades också den nya Nord/syd-linjen som går från Arholma till Nynäshamn.

De olika lederna

De olika båtlederna kan ta dig ända till Arholma i nord och Landsort i syd. Från Stockholm tar du dig med båt ut till Vaxholm i nordlig riktning för att sedan välja och vraka mellan olika öar att besöka. Om du istället vill se södra Skärgården kan du ta dig till Kymmendö för att sedan runda Ornö och fortsätta söderut mot Landsort. Se kartan här.
Det går att övernatta på vägen och du kan byta mellan de olika båtlederna vid knytpunkter.