När mobiltelefonen följer med på semestern

Vi förväntar oss alla att mobiltelefonen ska fungera under utlandssemestern, men vad gäller egentligen när det kommer till kostnader och vilka skillnader finns mellan operatörer. Vi pratar med Telia och Telenor för mer information. Först får vi chansen att prata med Magnus Svensson, ansvarig för roaming på Telenor. Vi ber honom förklara konceptet roaming närmare..
– För att mobiltelefonen ska gå att använda i utlandet måste det först och främst finnas ett roamingavtal skrivet mellan hemmaoperatören och den utländska operatören. När man som kund gjort ett samtal, en datauppkoppling, eller skickat ett sms i utlandet skickas den informationen till hemmaoperatören, som i sin tur använder detta som underlag till kundens faktura.
Så när det gäller att ringa från utlandet har företaget tjänsten Telenor Passport, som är en kostnadsfri tjänst utan bindningstid men med en högre startavgift vid samtal. Magnus förklarar
– Tjänsten innebär att man betalar en fast kostnad per samtal och sen samma minutpris som hemma. Det finns tre startavgifter, en för Norden (5:95), en för EU (9:95) och en för Egypten, Thailand, Turkiet, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland och Japan (17:95). När man ringer, betalar man en fast startavgift och sedan ordinarie öppningsavgift och minutpris. När man tar emot samtal betalar man endast en fast startavgift var 20:e minut som samtalet pågår. Han fortsätter
– För att göra kostnaden tydligare för våra kunder har vi på Telenor skapat en prissättning som ger ett pris per land. Vi kallar det för operatörsneutral prissättning, vilket innebär att du som kund aldrig behöver hålla reda på i vilket nät man befinner sig i. Alla våra roamingerbjudanden är operatörsneutrala. Vi har även olika produktpaket som är anpassade för hur ofta man reser, vart man reser och hur mobiltelefonen används i utlandet.
När Telenor lanserade Fri Surf Europa som tilläggstjänst insåg man snart att det var så hett eftertraktat att det nu ingår i alla abonnemang. Tjänsten bygger på fri surf i Europa (EU, EES och Schweiz) för 79 kr/dygn. Vilket för oss vidare till Telia och dess satsningar på mobil telefoni och surfning.

Telia mäter datamängd till enstaka procent

Nicholas Rundbom är External Communications Manager på Telia och konstaterar att prissättningen för användning av mobilen utomlands har förenklats.
– Traditionellt sätt har priserna varierat mellan olika länder, det är något vi arbetar hårt på att förändra för att på så sätt förbättra kundupplevelsen utomlands. Det vi konkret gör är att förenkla prisbilden och sänka priserna och på vis göra det tryggt för kunderna att använda sin mobil (eller mobila bredband) utomlands utan att behöva oroa sig för höga mobilräkningar när de kommer hem
Men det är ämnet mobil surfning som är speciellt hett för företagets kunder. De flesta är intresserade av att kunna surfa med mobiltelefonen under utlandsvistelsen. Telia har tilläggstjänsterna ”I Utlandet” och ”Öresundspriser” för att kunna erbjuda lägre priser för telefonsamtal i Norden och Baltikum. När det kommer till surfning för privatpersoner och företag heter erbjudandet Surf Abroad och bygger på ett fast dygnspris för en fast mängd data (räknat i megabyte, MB). Nicholas kommenterar
– Dessutom blir kunden meddelad när 80 % av datamängden förbrukats. Idag täcker Surf Abroad nästan hela Europa, samt Thailand och Turkiet som är populära semesterdestinationer för svenskar.
När man använder mobiltelefonen utanför Europa bekräftar också Nicholas hur priserna för att ringa, surfa och sms:a varierar mycket, men på Telia jobbar man med utöka Surf Abroad till länder utanför Europa också.
Det finns också en inbyggd kostnadskontroll för alla kunder som vill vara helt säkra på att deras konto inte går över alla gränser. Med detta tak kan kostnaderna aldrig överstiga 555 kr per månad. – Sedan ska man komma ihåg att för de länder där Surf Abroad finns kan kostnaderna för mobilsurf aldrig överstiga dygnspriset, om inte användaren själv köper till data.

Enklare att surfa utanför Europa

En glad nyhet från Telia är att man från och med 18 juni introducerade Surf Abroad i länderna USA, Kanada, Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna – och därmed sänkte priserna för att surfa i Nordamerika.
– Nordamerika är ett av svenskarnas populäraste roaming-destinationer och därför känns det riktigt bra att kunna erbjuda låga priser och trygghet genom en tydlig kostnadskontroll för våra kunder även på andra sidan Atlanten. Med de lägre priserna möjliggör vi för fler svenskar att kunna fortsätta sina mobila liv även utomlands, säger Rune Pedersen, konsumentchef för mobilitetstjänster på Telia.

Viktiga råd att lägga på minnet

Slutligen undrar vi om det finns några viktiga råd för de som använder mobiltelefonen utomlands. Magnus har två allmänna tips som han rekommenderar kunder att komma ihåg under utlandsvistelsen

  • Använd saldospärr kontinuerligt.
  • Ta alltid del av de välkomst-sms som informerar om aktuella priser i det land du befinner dig.

Vi ber också Nicholas sammanfatta med ett konkret råd för vad man som kund behöver göra om mobiltelefonen blir stulen.

  • Man ska omedelbart spärra simkortet och stöldanmäla mobiltelefonen om den blir stulen.

Det kan tyckas självklart men ändå så viktigt, spara därför numret till spärrcentralen för din operatör, och då självklart på ett alternativt ställe än i mobiletelefonens kontaktlista.

Skribent: Paul-Christian Markovski, för Turista.NU.