Att se och häpna över i Madrid

Madrid i Spanien har förtjänat sitt rykte som charmens stad, där livet alltid är i full fart (när det inte är siesta) och dit många åker för en fartfylld och färgglad semester. Här tipsar vi om sådant som bara måste ses i Madrid.

Se och lyssna på flamenco

Flamenco är egentligen en typ av musik som kännetecknas av snabba passager, vilket också märks om man ser på den som dansar flamenco! Musiken och dansen är starkt förknippat med Spaniens kultur och flamenco härstammar från Andalucia, den sydligaste regionen i landet.
I Madrid hittar du några av världens bästa flamencodansare. För att bygga på den traditionen visas flamenco upp i många barer och tavernor i Madrid. Du kan till exempel gå ut och äta för att sedan smälta maten medan du njuter av flamencodans efteråt. Pröva till exempel följande tavernor och restauranger:

  • El Corral de la Morería, Calle Morería, 17
  • Casa Patas, Calle Cañizares 10
  • El Corral de la Pacheca, Calle Juan Ramón Jiménez, 26

Det här är den största parken i Madrid och ligger inte långt från Pradomuséet (se nedan). Ta en promenad här och du kommer garanterat njuta av en lugn atmosfär och vacker park med trevliga inslag som hästdragna vagnar och roddbåtar i dammen. Besök Kristallpalatset (el palacio de Cristal), som byggdes 1887 och se på exotiska växter. Här hålls flera utställningar under året.

Besök Pradomuséet

Pradomuséet har med rätta intagit en hög plats på listan över prestigefyllda muséer i Europa. Det är ett konstgalleri som rymmer konstverk av mästare som Bosch, Goya, Rubens och Velázquez. Se till att du har tiden på din sida, då ett besök i Pradomuséet tar sin tid. Se speciellt Velazquez tavla ”Las Meninas” och Goyas ”Nakna Maja”, två mästerverk som är mycket omtalade. Men det finns mycket mer att se här, så ta dig tid och njut med väl valda pauser i muséets kafeteria.

Skribent: Paul-Christian Markovski