Upptäck Europa med tågsemester

När Fritidsresor började med tågcharter för fyra år sedan var det minst sagt en nyhet bland utbudet av nöjesresor. Det är en nisch utan tvekan då antalet resenärer under sommaren 2011 var cirka 1000. Men intresset finns och resorna bokas fort, i år var bokningstakten mer än 175% jämfört med föregående år.
Det är flera aspekter med tågcharter som skiljer sig markant från vanlig flygcharter. Kanske ligger det något i uttrycket “resan är halva nöjet, då de som hittills åkt på tågcharter har varit mycket nöjda med resan. Vi tittar närmare på vad tågcharter är och Fritidsresor är det enda företaget i Sverige som erbjuder tågcharter. Therese Wahlund som är informatör på Fritidsresor nämner
– Marknaden är inte så stor men vi ser att det finns en efterfrågan på tågcharter.

Varför Italien och inte Frankrike?

Tågresorna går till Garda och Badolino i Italien. Huruvida man kommer utöka antalet destinationer inför sommaren 2012 är ännu oklart. När vi tittar närmare på en karta över södra Europa så är det en fråga som kommer naturligt. Varför just Italien när det finns så många spännande platser vid Medelhavet, som till exempel i södra Frankrike? Therese förklarar närmare
– Franska järnvägsbolagen ger oss inte denna mängd platser till ”turister”, de fokuserar på affärsresenärer på ett annat sätt. Individuellt är det inga svårigheter att resa med tåg genom Frankrike till Rivieran eller vidare in i Spanien. Men inte med grupper, som sagt. Vi hade grupper med Temaresor in i Frankrike, och dessa fick vi begränsa i antal liksom till storlek, just
av denna orsak.
Det är alltså svårare att anordna gruppresor med tåg genom Frankrike och just järnvägsbolagen är den känsliga punkten, då de måste kunna erbjuda fördelaktiga villkor för gruppresor, som charterformen innebär.. Therese fortsätter med valet av orterna i Italien
– Att vi valde just städerna Garda och Bardolino beror till stor del på vår kunskap om orterna, som funnits med i våra program i omgångar ända sedan slutet av 70-talet. Plus att de är välkända och efterfrågade bland våra kunder.
Således en enkel logik och den sista pusselbiten var just att erbjuda det unika konceptet charterresor med tåg, en gammal reseform i ny tappning om man så vill.

Nöjda par tar tåget till Italien

Fritidsresor gör regelbundet egna kundundersökningar och för Blue Train ligger snittbetyget högt. 88 procent av de som redan prövat på charterformen kan tänka sig att göra det igen och tågvärdarna får maxbetyget 5,0. När det gäller bekvämligheten på tåget blir betyget något lägre.
– Men generellt är de som reser väldigt nöjda, kommenterar Therese.
Fortsättningsvis är det en väldigt utpräglad kundkrets som väljer tågcharter. Den största målgruppen är par och barnfamiljer med äldre barn följer strax därefter. Kanske är det lugnet med att åka tåg genom Europa som passar just äldre och par i synnerhet. Där meningen med resan är att kunna njuta av sällskapet lika mycket som destinationen. Och tåg runtom i Europa har uppenbarligen en ny funktion att fylla utöver transport från A till B. Järnvägsbolag hör upp, resan är halva nöjet och förbered er på charterturister som vill åka till Medelhavet med tåg.

Skribent: Paul-Christian Markovski.