Aktiva resor i Italien

Italien förknippas ofta med böljande landskap med vinodlingar och sorlet av italienska röster som blandas med den livliga trafiken i Rom. De som reser till Italien för semester åker ofta för en solsemester på en av öarna eller en weekend i Rom eller Venedig. Men det finns mer att upptäcka än så. Vi pratar med Charlotta Grönroos på Finnscan som anordnar aktiva resor till Italien. Hon berättar om temat med aktiva resor.
– Italien är ju det land som kanske bjuder mest av alla kategorier, förutom storstad och solsemester kan man bekanta sig med det världskända italienska köket, allt vad det bjuder på, som ost, skinka, vin, och olivolja. Även aktivferie med varierande landskap för trekking på sommaren och vinterskidådning med världsmästerskap i störtlopp eller till exempel marcialongaloppet, världmästerskapet i bergsklättring som i juli månad hölls i norra Italien.
Men hur kommer det sig att vi hör så lite om aktivitetsresor till Italien? Italien är ju ändå mycket mer än gondoler i Venedig och Colosseum i Rom. Charlotta förklarar närmare
– En god fråga, det kanske är mera säljbart att locka med ett besök till Sixtinska kapellet i Rom eller att besöka Uffizin i Firenze. En vandringstur i Piemonte eller ett marotonlopp i Venedig blir kanske mera sålt via facktidningar och inte till den stora publiken.
Charlotta ser själv mycket attraktivt med skräddarsydda resor i Italien till mindre kända orter..
– Vi har väl alla lite av en Christopher Columbus i oss och att uptäcka nya orter är ju alltid intressant, om det är småstäder har du snabbt gjort en inblick på stället och hittar lätt runt överallt. Ofta är dagens resor korta, två till tre dagar, och då är det trevligt att genast känna sig ”hemma” på en liten ort.
Som så många är väl medvetna om är Italien ett land med rik historia som fortfarande är väl synlig på många ställen i form arkitektur, för att inte nämna den rika litteratur eller det kulturarv som en stor del av Europa har ärvt från Rom och romarriket. Det kommer därför inte som någon större överraskning när Charlotta berättar om variationen på grupper som företaget hanterar i Italien. Finnscan hanterar ibland så små grupper som fem personer, upp till riktigt stora sällskap om 300 personer för exempelvis kongressresor. Det är mycket som ska planeras inför skräddarsydda resor, utöver resedatum, antal personer och destinationer så är resenärernas intressen högintressanta, då det är just de som är värdet i skräddarsydda resor. Charlotta nämner så vitt skilda intressen som provkörning av Ferrari och besök vid fotbollsmatcher. Bland de mest lockande aktiviteterna återfinns matlagningskurser och besök på vingårdar där vinprovning ingår. Men det finns riktiga specialare också, som go-cart och seglingsturer med privat segelbåt mellan Amalfi och Capri.
– En tydlig trend är att människor i åldrarna 40-60 väljer resor där aktiviteter ingår, mycket på grund av att det nu är trendigt med kroppens välmående och att ta hand om den, kommenterar Charlotta.

Bröllop, fotbollsmatch eller seglats

Efter att talat med Charlotta är det uppenbart att Italien har så mycket mer att erbjuda än vad som ses i de sedvanliga reklamfilmerna eller det som nämns i det vanliga utbudet av cityweekendresor. Det är en frisk fläkt med aktivitetsresor i ett land med så rik historia där endast beskådande av arkitektur görs om och om igen. Med aktivitetsresor ges ju också en inblick i dagens Italien och det med ett utbud som sträcker sig kors och tvärs genom Italien, ibland också längs kusten till öarna omkring. Nu är det bara att ta sig en rejäl funderare…Besök på en fotbollsturnering, bröllop på ett medeltida slott eller en fridfull segeltur längs italienska kusten.

Skribent: Paul-Christian Markovski