Kanalbåtar i Amsterdam

Konsten att njuta av sommaren i Amsterdam

Det är sommar i Amsterdam och svårt att välja vad som är mest idylliskt. Det kan vara fågelsången, de rasslande löven i träden längs kanalerna eller solblänket från vattnet. Eller så räcker det med att se på alla dessa människor som flockas kring kanalerna och torgen. Sommaren i Amsterdam är speciell för hit söker sig många från världens alla hörn när våren och sommaren är på intågande. Det skapar en riktigt internationell stämning, något som redan finns i det mångfacetterade Amsterdam. Utöver sin rika historia har staden under modern tid gjort sig ett namn som partystad och en småstad i en storstad, det senare på grund av att centrala Amsterdam är lätt att korsa till fots och med cykel. Den avslappnade stämningen på gatorna beror mycket på det. När man spatserar längs de olika kanalerna och korsande gatorna ser man mest andra promenerande och förstås cyklister i mängder. Båtar åker förbi så sakteliga i kanalerna, ibland under så smala och låga broar att man stirrar storögt när de passerar så perfekt under passagen endast någon meter ovan vattnet.
Som ett avstamp inför våren och upptakten till sommaren firar man drottningens dag i Amsterdam, då medborgare och besökare klär sig i orange och går ut på gatorna för att festa. Under hela dagen är innerstaden full med människor som långsamt förflyttar sig mellan kanalerna, även på kanalerna som är fulla med båtar och människor. Den dagen är staden full av besökare från kringliggande städer och turister från andra länder. Men i övrigt är det en lugnare stämning som råder om dagarna, det är en enkel uppgift att hitta sitt lugn i staden med dess kanaler och strategiskt utplacerade bänkar, perfekta för de som vill sitta och bara iaktta livet kring och i kanalerna.

Konst och kanalliv

Det spelar ingen större roll vilka veckodagar man rör sig i Amsterdam, här finns oftast något att se på och uppleva. Konst är stort i Amsterdam med välkända museum som Rijksmuseum och Van Gogh muséet. Men glöm inte att det finns mindre och mer nischade museum, så som kanalbåtsmuséet eller varför inte fotomuséet Foam. I dessa kan du göra smått fantastiska upptäckter och lära dig mycket om Amsterdams rika kulturhistoria

På två hjul

Amsterdam är som gjort för att upptäcka med cykel. Stadens gator har oftast cykelleder och även om cykeltrafiken kan vara rätt livlig så är det en tämligen säker och trevlig form att ta sig runt i staden. Det tar inte mer än 20 minuter att ta sig från ena sidan av de koncentriska cirklarna med kanalerna till andra sidan. Cyklar finns att hyra på flera ställen, såväl vid centralstationen som i kvarter runt Prinsengracht. Cykeln i sig är ett väl accepterat transportmedel som också gjort sitt intåg i den lokala kulturen, se bara till de cyklar som är försedda med blommor, alternativt målade i glada färger och med de karakteristiska cykelkorgarna vid styret. Gatorna i staden är försedda med väl utmärkta cykelleder, men det är ändå viktigt att hålla ögonen öppna, speciellt under rusningstid och under helgkvällar.

Festlig stämning

Pröva att gå från Prinsengracht mot Nieuwmarkt via Rembrandtplein, en sträcka som är livlig om kvällarna när många är ute och festar. Rembrandtplein är ett av de mest folktäta torgen där turister samlas om kvällarna. Torget är kantat av pubar, men om man går längre norrut till Nieuwmarkt hittar man en något lugnare stämning runt torget som bokstavligen betyder “nya marknaden”. Det är enkelt att se var namnet kommer ifrån när man ser till den öppna torgplatsen som präglar Nieuwmarkt.
Det så kallade “Red Light” distriktet i närheten med dess pubar och klubbar drar också till sig sin beskärda del besökare, då givetvis mest turister. Under dagtid är det närmast folktomt förutom några kaféer som drar till sig fikasugna. För de som bor i närheten av distriktet är det en ögonsten även under dagtid, då frukost och lunch finns på flera restauranger längs vattnet och i anknytande gränder.

När lugnet lägger sig

För att slappna av efter sena nätter í vibrerande utelivet är marknaderna i staden perfekta. De bidrar mycket till småstadskänslan i Amsterdam. Besök Albert Cuyp – marknaden och Lindengracht, två marknader som både lokalbefolkning och besökare strosar runt i för att fynda. Försök att komma ut lite tidigare på förmiddagen då det kan bli smockfullt med glada shoppare under eftermiddag. Med dessa punkter på att göra – listan blir besöket i Amsterdam genast rikare. Kom ihåg att Amsterdam tar mer än en helg att upptäcka, så gör små minnesanteckningar för dig själv om de områden du absolut måste se vid ditt nästa besök.

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.