Historiska julmarknader i Berlin

När julen närmar sig i Tyskland är det några ord som hörs om och om igen. Ett av dessa är Glühwein, varmt vin, och ett annat är Stollen, brödet som kan innehålla både russin och marsipan. Vi tittar närmare på några julmarknader värda namnet i Berlin.
I Berlin finns det uppemot 60 julmarknader så det råder ingen brist på ställen att känna julstämningen frodas. Först ut bör nämnas den historiska julmarknaden vid Gendarmenmarkt som ligger i närheten av Friedrichstraße. Läget är idylliskt då konserthuset och en katedral står i närheten och belysningen på kvällstid är något alldeles speciellt. Här sätts också en scen upp där artister underhåller från eftermiddag till sen kväll.
I gamla staden i Spandau finns ytterligare en anmärkningsvärd marknad där hundratals marknadsstånd samsas om plats. Det är en av de största julmarknaderna i staden men ändå pittoreskt belägen.

[ad#ad-article]

För den som önskar en mer gedigen bakgrund är det helt rätt att gå på julmarknaden vid Berlin operan, som ligger precis vid Unter den Linden. Här hittar du den traditionsenliga turen med häst och droska, perfekt för romantikerna.