Bra kompaktkameror för semesterbilderna

Sony DSC-TX5

Det är flera faktorer som väger in när man ska välja en kamera för semesterfotografering. De flesta vill inte bära omkring på en tyngre systemkamera utan vill ha en kompaktkamera. Det blir också allt viktigare att kunna dela med sig av dem, antingen online eller hemma på datorn. Tillsammans gör dessa anledningar att det är naturligt att det är mellansegmentet som är mest relevant. Priset gör sitt till också och de flesta som vill ha en kamera vill att prislappen ska vara under 3000 kr.

2 kameror i urval

Kamerorna i Sony Cybershot serien är kompakta, och som exempel tittar vi på modellerna DSC-WX1 och DSC-TX5.
DSC-WX1 kostar cirka 2400 kr och är utrustad med en 5x optisk zoom och 10,2 megapixel. Måtten är riktigt blygsamma, 90,5 x 51,8 x 19,8 mm. Den kan spela in video i upplösningar upp till 1280×720 och med 30 bilder/sekund. Med ett seriefotoläge kan du fyra av hela 10 bilder/sekund, vilket kommer väl till pass för de livliga semestersporterna.

Tunn kamera som klarar tre meter under vatten

DSC-TX5 har 4x optisk zoom, 8x digital zoom och 10,2 megapixel. Den kan ta extra vida panoramabilder och kan dessutom användas som videokamera, i 30 bilder/sekund.
Med måtten 94 x 56,9 x 17,7 mm är DSC-TX5 lite längre och högre, men tunnare. För dig som prioriterar tunnhet är det här kameran det självklara valet.
Det är värt att anmärka att videoinspelningen sker med 25 bilder/sekund, alltså lite sämre än DSC-WX1. Seriefotoläget klarar samma 10 bilder/sekund som den billigare Cybershotmodellen.
En speciell notis är att kameran är vattensäker ner till 3 meters djup, helt klart något för den som vill fota under plaskande och simmande. Med den extra zoomfunktionalitetetn och vattentätheten hamnar priset på strax över 3000 kronor

Sony Cybershot DSC-TX5 med möjlighet till garantiförlängning

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.

Foto: Sony.