Andalusien och sen då?

Malaga i Spanien

För dig som vill upptäcka städer, historia och få en riktig solsemester i Spanien!
Vi ankom en tidig morgon med flyg till Malaga. Vi var tidiga att bussarna in till staden ännu inte börjat gå. Efter några timmar i den svalkande morgonluften satte vi oss på en buss som tog oss till centrala Malaga. Det finns gott om boende i Malaga och vi valde att bo på hostel. För den som vill ha mer komfort finns det otaliga hotell att välja mellan. För att slippa storstadsskjutsen är det bra att bo på östra sidan i stan, i närheten av (rondell). Tyvärr får man leva med en utsikt över en hamn några kilometer bort.
Malaga har inte de finaste stränderna längs spanska solkusten. Däremot går det att hitta ett vibrerande uteliv och flera utflyktsmål i staden. Vad sägs till exempel om fortet Alcazaba eller Picassomuséet. Efter några dagars slappande i Malaga lär du längta till mer exotiska vyer och då finns ett flertal ställen att åka till.

Ronda endast 10 mil från Malaga

Staden Ronda ligger på två klippor med en spektakulär utsikt över det kringliggande bergslandskapet. En djup ravin skiljer de två klipporna åt och mellan dessa har den högsta bron av tre byggts, 120 meter hög. Som kuriosa kan nämnas att i staden finns arenan där tjurfäktning startade, Plaza de toros de Ronda.
Bussresan till Ronda tog endast en timme från Marbella. Resan gick över berg och det var längs en snirklig väg som bussen var tvungen att leta sig fram. Inte blev det mer vilsamt av att se ett utbränt bussvrak nedanför klippbranten på ett ställe. Nåväl, vi kom fram oskadda och kunde snart pusta ut.
Ronda har lockat till sig flera kända historiska personligheter under modern tid. Både Ernest Hemingway och Orson Welles tillbringade flera somrar och bodde i stadens gamla kvarter La Ciudad.

Nerja i Spanien

Vid gruvan i byn finns trädgårdar som sprudlar av färger, alla noggrant designade. Samma person designade också trädgårdar i Sevilla och lyckades under sin livstid bygga sig ett rykte som mästare av trädgårdsdesign. Trädgården vi besökte påminde om en labyrint med dess buskar ansade som väggar och välplacerade bänkar runtom.
Trädgården ligger ovanpå den gruva som byggdes av morerna. Den sträcker sig genom hela berget ner till själva floddalen där man kunde fylla på vattenlager under belägringar. Det är en skaplig promenad ner till vattennivå, men väl värd ansträngningen för att förstå bergets storlek.

Uppstickaren Nerja och historiska Granada

Med buss tar vi oss så vidare till Nerja, en liten by vid havet som har präglats av turismen. Stränderna som går precis vid byn är mycket fina och här finns utspridda klippformationer som gör det än finare. Till skillnad från Malaga är också vattnet renare och sanden mer finkornig och jämn.
Nerjas främsta tillgång är just stränderna och de mysiga vikarna. I övrigt liknar staden i mångt och mycket en vanlig turistreseort, barer och restauranger med menyer på flera språk och fler turister än invånare i centrum.

Från Nerja går resan vidare till Granada, en bussresa som tar oss förbi bergen och över ett rätt torftigt landskap. I Granada finns fortet Alhambra som härstammar från 700-talet. Längs resan inåt landet fick vi se imponerande stäpplandskap, tyvärr var det rätt torrt under juli så det var knapp växtlighet men enligt flera är det grönt och vackert tidigt på våren.
Granada är belägen mitt bland bergen, som är känd för att vara den sista staden som spanjorerna återerövrade från morerna, 1492, samma år som Columbus steg iland i Amerika. Fortet Alhambra i Granada har uppemot 1300 år på nacken, då det började byggas på 700-talet. Det har varit en ständig gränspostering mellan spanskt territorium i norr och arabiska kungadömen i söder.

Det finns ett rikt utbud av uteställen och restauranger i Granada, där det enda vi saknade var tillgången till hav – Till och med vindarna i Granada är varma, så att hitta svalka är en av de svåraste uppgifterna. Det finns ett utspritt kaféliv i staden och det lönar sig att strosa runt på de mindre gatorna och se var man hamnar.
Fortet är populärt, vilket märks inte minst på att man rekommenderas komma dit runt sju på morgonen för att kunna vara säker på att få biljetter. Under vårt besök var det inte mer än cirka trettio minuters väntetid, men vandringen upp längs berget tog så mycket på krafterna att det blev ett kort besök vid de viktigaste sevärdheterna. Ett tips för den bekväma turisten är att ta bussen upp, det finns speciella bussar som åker regelbundet mellan centrum och fortet.
Det blir mycket hett i Granada under högsommaren. Det är ofta mer än 35 grader varmt och det finns inga svala havsvindar att ty sig till. De vindar som sveper över gatorna är istället ljumma som bäst, men oftast varmare än så.

Marbella i Spanien

Marbella

Marbella bjuder på ett område kring gamla stan med flera hostels, med varierande priser. Lite längre bort längs stranden ligger hotellen och där vimlade det av charterturister. Av det det gamla fortet finns endast några ruiner kvar men kyrkan som ligger i närheten visade sig vara väl värt ett besök. Från utsidan ser det enkelt ut, med en vit fasad. En ledtråd till det rikt utsmyckade inre är kyrkporten som är hög och i massivt trä.
Apotek här, apotek där. Så många apotek har vi sällan sett samlade i en stad. Var vi än såg lyste gröna kors upp gatuhörn och väggar. Och kontrasten med så få matbutiker är slående. Det är enklare att hitta aspirin än en baguett och lite ost. Till slut fick vi ialla fall jackpot och kunde köpa två baguetter med tonfisk.
Marbella kan tyckas kräva lite ansträngning, men om man är på resande fot i Andalucien så krävs ändå planering av resan dit och boende. Tur nog är den här välkända badorten översållad av hostels och hotell i olika klasser. Rekommendationen är ändå att kolla närmare på de hostels som finns, då det ligger flera i gamla stan, mindre än fem minuters promenad bort från stranden.

Sol och bad med lite ansträngning

De finaste stränderna hittar man som bekant inte i storstäderna längs solkusten. Men ytterligare ett faktum är att det kan vara lite väl trångt på stränder i berömda orter som Marbella och Fuengirola. Om du vill se mer än fötter och handdukar när du ligger i sanden och lyssnar på vågorna bör du se närmare på Nerja, öster om Malaga.
Nerja är också en semesterort men inte lika välkänd eller lika stor publikdragare som andra. Här finns flera mindre stränder, åtskilda med stora klippformationer som bidragit med att åstadkomma en mysig stämning. Är du ute i god tid på dagen (tidigt) så kan du hitta en trevlig liten fläck i stranden att kalla din egen för några timmar.
Det är rätt enkelt att få ut mer än sol och bad av sin semester i Andalucien. Norr om Malaga ligger både Granada och Ronda, båda med rik historia och en mängd intressanta sevärdheter. Andalucien har mycket mer att bjuda på än den spanska solkusten.

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.