Mobiltelefonen på semestern

Mobiltelefon

Det är många som upptäckt i efterhand hur dyrt det kan vara att använda mobilen på semestern utomlands. Det är lätt hänt att göra några samtal eller surfa en stund utan att inse att kostnaderna kan skilja sig markant från hemma i Sverige. Vi ger här några råd för dig som vill använda mobilen på semestern.

Ofta erbjuds en fast avgift för att surfa fritt hemma i Sverige. Den gäller inte över landets gränser, utan det är den utländska operatören som sätter priserna på plats. Den prissättningen kan ofta baseras på mängden nedladdad data, vilket lätt hänt blir stora summor.

[ad#ad-article]

Även om mobiltelefonin reglerats inom EU finns ingen motsvarande reglering för mobiltelefoners datatrafik via Internet. Kontrollera kostnaderna för aktuellt land noggrannt innan du reser utomlands.
Att ta emot samtal utomlands kan också bli en dyr affär då du måste betala för att samtalet kopplas vidare till dig från Sverige.

När det gäller mobilsvar bör du komma ihåg att det ofta kostar som tilläggsfunktion och kanske inte är lika nödvändigt när du är på semester utomlands. Då kan du stänga av mobilsvar under din semester för att spara pengar.

För att vara helt på den säkra sidan och slippa obehagliga mobilfakturor bör man begränsa sig till textmeddelanden. Men möjligheten att ta emot samtal kan hjälpa vid nödsituationer så läs på om aktuella landets kostnader för mobiltelefoni för att veta hur mycket du kan ringa vid behov.