Semester på avbetalning

Delbetalning

Vi kollar närmare på marknaden för att köpa semester på avbetalning. Men hur ser det egentligen ut, vem väljer att avbetala sin semester och vart åker de oftast?
Hos Fritidsresor finns konceptet Blue Card som låter kunder avbetala resor med upp till sex månaders delbetalning. Under den tiden är det också räntefritt, men efteråt blir det 18,04% i effektiv ränta. Köparen gör alltså klokt i att betala av sin semester under den räntefria perioden.
Peter Hellström på Fritidsresor berättar om antalet resenärer som väljer att använda Blue Card
– Antalet har varit relativt konstant senaste året och vi har inte haft någon ökning det senaste året. Över huvud taget är det totalt sett få av våra resenärer som köper sin resa på avbetalning. Det är ingen större skillnad på antalet män eller kvinnor som väljer avbetalning, men de som är äldre än 55 år väljer sällan avbetalning.

[ad#ad-article]

Inte heller är det några speciella resmål som är mer populära bland köp på avbetalning hos Fritidsresor, vilket Peter nämner.
– Det är förhållandevis få resenärer som väljer att köpa sin resa på avbetalning.

Hos Ving finns motsvarigheten My Holiday Card som har ett antal funktioner, betalkort, förmånskort, sparkort och kreditkort. En lösning för den som kan tänka sig att använda Vings tjänst som ett semestersparkonto, i dagsläget med en sparränta på 0,85%.
Även hos Ving får köparen avbetala räntefritt under de första sex eller tolv månaderna. Årsräntan stiger därefter till 13,15%. Magdalena Öhrn på Ving säger dock att köp på avbetalning trots de förmånliga villkoren inte är så stort.
– Semester på avbetalning är inte särskilt stort hos oss och heller inget som ökat under lågkonjunkturen.
För den som känner sig tveksam inför just avbetalning finns alternativet att köpa en resa och betala om fyra månader, utan uppläggningsavgift eller aviavgift. Magdalena berättar också om ett troligt resonemang hos de som trots allt väljer avbetalning.
– Eftersom de allra flesta faktiskt haft mer pengar i plånboken kan jag tänka mig att det ofta handlar om privatekonomisk planering, man har pengar men vill inte betala hela resan på en gång.

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.

Foto: Open Source, MorgueFile.com.