Några dagars vandring vid Höga kusten

Vindskydd längs Höga kusten

Höga Kusten är ett långt område som lämpar sig väl för vandringssemester. Vandringsleden som är 13 mil lång startar i Örnskjöldsvik och fortsätter söderut till Hornöberget. Terrängen är blandad och bjuder på intressant vandring både för nybörjare och erfarna vandrare.
Som exempel kan man välja att börja i Örnskjöldsvik och vandra söderut. Den första etappen är tämligen ordinär med en del bebyggelse att ta sig genom. När man väl passerat första etappen och kommit fram till den första övernattningsstugan, är det kväll och dagen därpå börjar det riktiga vildmarksäventyret. Längs hela leden har man placerat vindskydd, lägligt på avstånd om någon mil från varandra. Det finns också ett antal stugor, väl försedda med ved och en kamin.

Kuperad terräng och sagolandskap

Efter att man väl kommit bort en bit från bebyggelsen växer sig skogen allt större och man omges av tät och väldoftande granskog. Själva kusten dyker upp först cirka 12 kilometer från Örnskjöldsvik. Härifrån vandrar man längs vikar och knappa 15 kilometer från start så ser man Östersjön. Försök komma fram till Köpmanholmen innan sen eftermiddag för att vandra uppför den skogsbeklädda delen av udden efter Sandlågan. Vindskyddet som möter dig där efter rundat udden hör helt klart till de bästa platserna, med en obetalbar utsikt över viken nedanför. Följ solen på dess sakta vandring ner i väster, allt medan varmkorven och gröten puttrar vid den öppna elden.

[ad#ad-article]

Vid Köpmanholmen börjar bebyggelse igen och man är låst till vandring längs mindre vägar och genom själva Näske innan äventyret fortsätter in i Skuleskogen. Det är en rätt mödosam vandring då leden för en högt upp längs Skuleberget slutligen, till toppen där ett av de mest populära vindskydden längs hela vandringsleden finns.
Skuleberget är en upphöjning vid Höga kusten som tar en bra tid att gå uppför. Räkna med en halv dag för vandringen upp och ner (om ni inte vill stanna i vindskyddet på toppen där en fin sjö ligger).

Till havet och låg mark

Efter att traskat nedför Skuleberget kommer man fram till en glänta med en fin sandstrand vid havet. Det lämpar sig väl för övernattning, antingen om man vill använda vindskydd eller strand. Se bara till att rensa efter dig så att det är fint och snyggt för andra vandrare. Området är populärt för dagsutflykter och en bit bort genom skogen finns bilväg. Efter att gått genom skogen går vandringsleden nära motorväg och genom bebyggelse varifrån man kan välja att vända hemåt med lämplig bussanknytning. En trevlig vandring på 2-3 dagar.

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.