Cykel på tåget

Mountainbike vid sjö.

Semestrande svenskar har alltmer upptäckt möjligheten att ta med cykel på tåget. Cykelsemester har visat sig locka många semesterresenärer och i år utökar SJ antalet destinationer som man kan resa med cykel som bagage. Det har visat sig att många vill kombinera sin tågresa med cykelsemester.
En extra möjlighet som efterfrågats är att kunna stiga av med sin cykel på flera ställen än där man kan stiga ombord. Det har SJ noterat inför årets säsong med tjänsten cykel på tåg.
– Nytt för i år är att man kan ta på och av cykeln på mellanliggande bemannade stationer där tåg med bagageutrymmen passerar, säger Maricka Berggren på SJ Affärsutveckling.
Mellan 14 juni och 31 augusti kommer det vara tillåtet att lasta på och av cyklar.
För dig som funderar på att ta med cykeln lite längre för en cykelsemester är det följande lastställen som gäller i sommar: Alvesta, Göteborg, Herrljunga, Katrineholm, Malmö, Stockholm, Västerås, Åre, Örebro och Östersund.

[ad#ad-article]

Det finns endast fyra platser för cyklar på varje tåg och cyklar måste checkas in 30 minuter innan avgång. De städer med flest cykelresenärer är Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö, vilket är väl värt att tänka på vid bokning av cykelplats. Dessa sträckor är så pass populära att de ökade i försäljning med 112% under 2008, då man erbjöd cykel på tåg under nio veckor istället för sju veckor som under 2007. Biljettförsäljningen för cykel på tåg börjar den 8 juni och troligtvis blir efterfrågan större än förra året, då ökningen förra året var hela 37%.