Perspektiv: Tyskar på semester i Sverige

Bullerbysyndromet
Sedan långt tillbaka har historierna gått om tyskar, som plockat ned varningsskyltar om älgfara och tagit med sig hem som souvenirer. I februari 2008 utökades Svenska språkrådets nyordslista med ordet Bullerbysyndromet (Das Bullerbü-Syndrom). Tyskarnas bild, en illusion, av ett Sverige med midsommarsol, faluröda stugor och ständigt närvarande bullerbyatmosfär har byggts på av de i Tyskland överdrivet romantiska – och populära – filmerna, som sägs ha spelats in i Sverige. Schablonerna flödar och författarpseudonymen Inga Lindström bor i Berlin och heter egentligen Christiane Sadlo.

Böcker om tysk turism
År 2005 publicerades två böcker om tysk turism i Sverige, dels Tyska turister i Sverige, där syftet bland annat är att öka kunskapen hos svenska turistföretag för att de ska ha framgång på tyska resemarknader, dels en avhandling av Malin Zillinger med titeln Turism och information i tid och rum: en studie av tyska turister i Sverige

Lockbeten
Litet botaniserande på nätet med några nedslag ger vid handen att satsningar görs för att locka tyskar till Sverige. I Västmanland är huvudmålgruppen i Tyskland WHOPS (Wealthy Healthy Older People). Gruppen utgörs av äldre, ressugna och natur- och kulturintresserade personer med bra ekonomi. Intresset är stort för slott, herrgårdar och små städer med gårdsbutiker och antikaffärer. Outdoorgrupper är intressanta och består av tyskar, som vill ha paketresor med cykling, vandring, kanoting eller älg-, varg- och bäversafari.

Lyxkryssningar blir mer och mer populärt och 95 % tyskar lever lyxliv ombord på Aida Bella till ett pris av 900 euro. Turen utgår från Warnemünde och besöker under åtta dagar hamnar i Bergen, Oslo, Göteborg och Köpenhamn, uppger Göteborgs-Posten.

I ett samarbete mellan Borlänge och Falun ska Runns fiske- och sjöliv locka turister. Många tyskar tycker om att fiska och eftersom de inte har samma möjligheter på hemmaplan, så kommer de till Dalarna för att sportfiska, kan vi läsa i Dala-Demokraten.

Turismen i Jämtland och Härjedalen har en lång historia och tradition och är idag en av de viktigaste näringarna i regionen. Norge är i stark majoritet men följs av Tyskland före Danmark, Holland och Finland.

Och slutligen, för den som vill resa i motsatt riktning, från Sverige till Tyskland, finns fyllig information här.

Foto: (Aida Bella) Aida Cruises

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *