Kulturresor lockar allt fler

26_129.jpg

Många har fått sitt lystmäte tillfredsställt av att tillbringa semestern på playan och vill idag kombinera sin resa med kulturevenemang och andra upplevelser. Intresset för kulturresor växer och man söker allt oftare möjligheter att göra individuella val.

I Riga pågår en operafestival i mitten av juni där till exempel Verdis La Traviata och Bizets Carmen kan avnjutas. Några dagar senare är Bolsjoj-operan där på unikt besök.

På närmare håll pågår Savonlinna operafestival i vårt grannland Finland med besök i Helsingfors och Retretti. Andra kulturresor går till Ukraina, där du kan åka på en rundresa med specialchartrat nostalgiskt tåg i 10 dagar eller efter att ha tagit flyget till Bukarest göra en annan rundresa i Rumänien

Dessa resor erbjuder Svenska Kulturresor AB, som har ett rikt utbud av specialresor med inriktning mot bland annat musik, konst, arkeologi och historia. Sedan några år tillbaka är det populärt att göra pilgrimsresor, och sådana erbjuds bland annat till Santiago de Compostela. Konferensresor med kulturella inslag anordnas också. Huvudinriktningen är kulturresor i Europa och USA. På Kulturresors hemsida ges mycket uttömmande och informativa resebeskrivningar.

KulTur-resor anser att en resa ska vara en ”Kul Tur med kultur”. Deras Del i buss-program lämpar sig väl för seniorföreningar. Det gör det möjligt för några i en förening som vill åka på en gruppresa att dela buss med andra föreningar.
På det sättet undviks bekymret med att själva behöva fylla en hel buss.
I utbudet kan man välja på att gå i Arns fotspår genom Västergötlands historia, åka på flodkryssning i Ryssland med besök i S:t Petersburg och Moskva eller göra strandhugg vid gamla städer på kryssning i Kroatien. För barnfamiljer lockas med äventyr bland sagorna i Småland. Det är förstås Astrid Lindgrens skapelser Pippi, Emil och Madicken, som står i fokus. Ett lämpligt resmål i mitten av juni, när skolavslutningen varit!
Tre dagar kan den hugade fira traditionell midsommarafton i Hälsingland samt besöka hälsingegårdar och tunnbrödsbageri. Resan går också till kulturminnesskyddade Stenegård i Järvsö med trädgård, örtagård och hantverksbutiker.

Birgitta T