Ekoturista i Sommarsverige

renar.jpg

Pröva forsränning eller forspaddling i Jämtlandsfjällen, fågelskåda på Öland, finn friden på Gotska Sandön, segla med skonare till Karlskrona – ja, det finns resmål för alla och envar i sommarsverige såväl som i vintersverige. Vi svenskar reser runt om i världen, men hur ofta tillbringar vi semestern i vårt eget land? För naturälskare finns ett magnifikt utbud att välja på.

Alla anar vi väl ugglor i mossen över den flod av miljöåtgärder som marknadsförs av reseföretag. Hur pass mycket kan vi lita på att miljösäkringar som idag genomsyrar snart sagt all reseinformation är vederhäftig? Förtroende inger Naturens Bästa, som kvalitetsmärker naturresor runt om i Sverige.

nb.gif

I mitten av 90-talet initierade bland annat Världsnaturfonden i Sverige arbetet med ekoturism och sedan 2002 finns märkningen med Naturens Bästa. Bakom märkningen Naturens Bästa står Svenska ekoturistföreningen tillsammans med Svenska Naturskyddsföreningen och Sveriges Rese- och Turistråd.

Tidigare i år gick Grand Travel Awards Ekoturismpris till Jokkmokkguiderna i Lappland på grund av intresset för bevarandet av traktens urskogar och hur turismen i världsarvet Laponia kan utvecklas.

Cykla i Arns spår, klättra i Bohuslän, fiska näbbgädda i Hanöbukten eller skåda björn i Hälsingland. Menyn är riklig och uppfyller dina önskningar om du tar en titt på Naturens Bästa:s hemsida!

Birgitta T

Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen