Resetrycket sommaren 2008

Det är spännande tider inför sommaren 2008. Dollarn har rasat ner till ett otroligt lågt värde, så turistresenärer börjar se sig om efter resor över det stora blå Atlanten väster om oss. Samtidigt samarbetar både Fritidsresor och Ving med SJ igen för att erbjuda tågcharter, efter fjolårets lyckade premiär på den svenska marknaden. Pricken över i är att alla minns den tidigare regniga sommaren med vånda och därför vill försäkra sig om att få njuta till fullo av årets sommar. Allt tyder på en hektisk sommar för såväl svenska turister som researrangörer.

Solskenspriser hos Fritidsresor

Fritidsresor ger upp till 2000 kr rabatt för resor i april och maj, som kallas solskensresor. Ett passande namn då vi alla söker frenetiskt efter solljus den här tiden på året. Peter Hellström, informatör hos Fritidsresor, säger att förra året innebar en rekordsommar för Fritidsresor. I år har företaget sålt 10 procent fler resor än vid samma tidpunkt förra året. De populäraste resmålen är klassiker som hängt med många år, nämligen Mallorca, Cypern och Kreta.
– Eftersom efterfrågan är så stor sätter vi nu in extra flyg till bland annat Kefalonia och Mallorca, berättar Peter.
Den grekiska ön Kefalonia är tillsammans med Turkiet också heta resmål i sommar. Peter fortsätter

– Kefalonia är sommarens hetaste resmål med Greklands vackraste stränder, trendiga kaféer och pastellfärgade byar.

Ving optimistiskt inför sommaren

Lisa Lenneman är optimistisk inför sommaren 2008 och försäljningen av flera resetyper ser bra ut. Förklaringen är enkel med tanke på förra årets sommar.

– Den regniga sommaren gör att det råder extra stort tryck.

Lisa säger också att Mallorca är det populäraste resmålet för bokningar. Mallorca som länge varit en klassiker bland sol- och badställen har sålt 30 procent bättre än föregående år.

– Hotellet har för många blivit viktigare än själva resmålet. Man vill inte chansa utan vara säker på att få ett bra hotell som passar just mig.

Ving släppte sina tågcharterbiljetter till försäljning innan julen. Enligt Lisa Lenneman har man fått ett bra gensvar.

Tågcharter till sommaren

Det är två researrangörer som erbjuder tågcharter i samarbete med SJ. Fritidsresor med BlueTrain och Ving med VingTåg. BlueTrain erbjuder resmål i såväl Italien som Kroatien, Slovenien och Österrike. På Fritidsresors sajt kan besökare se vilka resmål som är tillgängliga under olika säsonger. Gardasjön i Italien är mest populärt. Priserna börjar från 3998 kr per person, då inklusive tåg tur och retur samt boende en vecka på hotell med frukost. I övrigt är den mest turbulenta marknadsnischen tågcharter, och Fritidsresor har redan sålt 3500 resor, hälften av utbudet av tågcharterbiljetter!

VingTåg kommer gå till fyra resmål i Italien, samt ett vardera i Slovenien och Ungern. Priserna börjar på 4000 kr, det är då Balatonsjön som är det billigaste alternativet. För den som vill till Venedig kostar det istället 6,950 kr, priserna varierar alltså en del.

Beroende på resmål varierar tågbyten från 1-3 stycken. Som exempel kan nämnas Gardasjön, som kräver två tågbyten, ett i Berlin och München vardera.

Idén bakom tågcharter är att charterresenären ska kunna åka på sin semester med samma bekvämlighet som funnits med flygcharter sedan länge. Inget trassel med att pussla ihop sin egen resa med flera biljetter och boende. Kort och gott skiljer sig bara tåg- och flygcharter när det gäller resesättet.

Fler resor i maj och juni hos Ticket

Ticket har lagt märke till att efterfrågan på resor ökar för maj och juni medan färre resenärer vill åka iväg i juli. Även hos Ticket är Mallorca storsäljaren inför sommaren 2008, som leder ligan över toppdestinationer. Hos Ticket är trenden tydlig, Mallorca är ett populärt resmål för alla åldrar.

Grekland har dessutom gjort ett återinträde på scenen. Landet med dess spännande övärld har totalt sett flest bokningar hos Ticket till sommaren 2008. Däremot tappar Bulgarien mark, måhända på grund av den dåliga publicitet som landet fick förra året. Möjligtvis är det Turkiet som fått ett uppsving tack vare detta.

Studenter på resande fot

För resesugna ungdomar och studenter uppmärksammar vi att Kilroy TRAVELS för närvarande erbjuder 20 procent rabatt på backpackerturer runt om i världen. Över 100 turer finns tillgängliga i Alaska, Kanada och USA. Transsibiriska järnvägen kan vara något för den sportintresserade som ska till Olympiska Spelen i Beijing i sommar. Värt att tänka på är att priserna höjs under tiden för OS i Beijing, så planera reskassan med marginal!

För ungdomar och studenter som vill resa till Bangkok och Kuala Lumpur är STA Travel populärt. Där ligger Bangkok och Kuala Lumpur i toppen av bokade sommarresemål. Som officiell reseleverantör till CSN kan studenter ansöka om merkostnadslån via STA Travel för bokning av resa till studieort. Strax efter kommer Australien, med destinationerna Sydney, Brisbane och Melbourne.

Charter inte lika med flyg

Med tågresande som etablerat färdsätt kommer vi nog få se en trend med allt fler charterresenärer som väljer tåg före flyg. För dig som resenär är det då viktigt att komma ihåg att en väsentlig tid då går till själva resandet. Det blir då till att tänka över vad du vill ut av resan, är det destinationen eller resan eller en kombination av båda. Oavsett så lär tågcharter vara en upplevelse i sig! Vi väntar förväntansfullt på resultatet av andra året med tågcharter.

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.