Att tänka grönt som turist

Turism har förändrats mycket för den svenske resenären sista tio åren. Med lågprisflygbolag, allt öppnare gränser och en enhetlig valuta i Europa kan vi njuta av att det är mycket enklare att åka iväg som turist.

Sista åren har en till nyhet slagits upp på löpsedlar och helsidesartiklar. Man talar om klimatet och hur människans användning av fossila bränslen påverkar jorden. Det har effekter på alla områden inom samhället, även resande och för oss eviga turister! Nya initiativ tas allt eftersom för att minska växthuseffekten, och vårt flygande är en stor bidragande orsak till problemen. (EU-upplysningen – Europaparlamentet vill se utsläppsrätter för flyg)

Flyg – miljöfarligt men ibland nödvändigt

För oss turister handlar det i slutänden om att överväga hur vi reser och om vi kan göra det mer miljövänligt. Nu är det ju inte obekant att om man vill resa till andra sidan jordklotet, så är det sällan aktuellt att åka fartyg dit, och tåg kan vi ju glömma i det fallet..
Men om vi reser inom Europa så finns det idag stora möjligheter att ta sig ner till kontinenten på mindre än 24 timmar. Och hur var det egentligen med talesättet det viktigaste är inte målet, utan resan dit? Samtidigt som vi försöker ändra våra resvanor kanske vi också upptäcker charmen med att njuta av resan. För oss inom Europa är detta helt klart ett överkomligt alternativ.
I våras gick Fritidsresor ut med ett erbjudande för charterresenärer (se Fritidsresors tågcharter). Det blev en stor succé och sommaren 2008 blir det åter igen möjligt att åka med det så kallade Blue Train på charterresor.