Prag sett från ovan med Vltava

Välkommen till Prag på svenska

Det är sommar i Prag. Solen skiner och fastän snålblåsten tar sig genom vinterkläderna så är det tydligt att våren snart är här. Med våren följer ett uppsving för turismen i Prag, staden som nu är ett välkänt resmål för veckoslutsturister. Besökare kommer från alla hörn i Europa och det är uppenbart då jag hör flera olika språk talas på gatorna i de gamla kvarteren i Prag.
Jag sitter med Luisa, en turistguide i storstaden Prag. Hon har en examen i svenska och arbetar med att guida turister i sin anrika stad, däribland många svenskar. Prag har arbetat in sitt rykte som den pittoreska staden, perfekt för en långweekend och och en flygtur bort lika lång som en lunch.
– Jag jobbar mest med organiserade grupper, som arbetskollektiv och skolgrupper.
Luisa läste svenska i sex år och har tillbringat två terminer i Sverige. Men varför valde hon just svenska?
Hon berättar om en stundens ingivelse. Vartannat år öppnas ett universitetsprogram med svenska som huvudämne och det lyckades infalla precis samtidigt efter att hon tagit sin studentexamen. På Karlsuniversitetet i Prag erbjuder nämligen institutionen för nordiska språk tre femåriga masterprogram, ett vardera för språken svenska, norska och danska.
Med den utbildningen i bagaget kunde Luisa välja mellan flera yrkesval, såväl tolk, översättare som läraryrket är möjliga jobb efter masterprogrammet. Hon valde att guida turister och jag förstår snart varför. Oavsett vilken liten trivial fråga jag ställer om Prag, visar det sig att hon har bred kunskap om sin hemstad. Men vad är då svenska turister intresserade av? Tydligen rätt mycket.

Prag sett från floden Vltava.

– Svenskar vill gärna pröva typisk inhemsk mat, och självklart öl. De vill också shoppa som alla turister. Oftast vet man inte så mycket om tjeckisk modern historia, men vill i allmänhet gärna lära sig. Speciellt intressanta ämnen är andra världskriget och tiden under kommunismen.
De guidade turerna följs också av ett kafé- eller restaurangbesök, något som uppskattas efter en faktaspäckad guidad tur med promenader kors och tvärs i centrala Prag. Just att promenera i Prag är en trevlig upplevelse då man slipper mycket bil- och busstrafik. De enda spåren av kollektivtrafiken är spårvagnar som susar förbi och enstaka tunnelbanestationer.
– Svenskar tycker att det är helt okej att promenera, nämner Luisa när hon jämför hur turister från olika länder reagerar på Prags stadsbild. De klagar inte heller över dåligt väder, något som hon tycker är kul då en guidad tur kan råka ut för lite regn eller blåst. Punktligheten har hon också uppmärksammat då svenska turister oftast är ute i tid för sin guidade tur.

Hon tycker sig också uppleva svenskar som mer intresserade av sociala frågor än andra nationaliteter. Ett årtal som många svenskar gärna frågar om är 1648, årtalet för svenskarnas invasion av Prag. Luisa berättar om ämnet med lätthet och kan förvånas lite över att vissa svenskar upplever det lite skamset. Det hör ju ändå till historien, som hon säger leende.

Svenskar intresserade av sociala frågor

– Jag försöker skämta lite när jag börjar prata om det.
Även Pragvåren 1968 och den efterföljande tiden är ett ämne som intresserar svenska turister och turisterna ställer ofta frågor om den tiden.
– De flesta svenskar kommer bara för en långhelg, med en halvdags guidad tur.
Tidsbristen gör att de flesta turisterna väljer att stanna i Prag och upptäcka staden. Staden som turistmål för svenskar når sin högtid i maj respektive september, båda högintensiva månader.
Idag är det främst stadskärnan med Karlsbron, slottet och det gamla torget som lockar turister. Ett stort antal pittoreska pubar och restauranger borgar för en spännande upplevelse i Tjeckiens huvudstad.

Att det är den gamla stadskärnan som är mest populär märks också på Luisas guidade turer. Alla hennes turer börjar vid slottet i Prag, vilket är speciellt med tanke på att det innehar rekordet som världens största slott. Det började sin historia under 800-talet och har byggs ut och renoverats allt eftersom nya arkitekturstilar kommit och gått. Slottet är således ett arkiv över arkitekturhistoria, med inspiration från flera tidsperioder.
Det är inte att undra på att Prag blivit en av de mest populära resmålen i Europa. Oavsett vart man vänder blicken hittar man kvarlevor från äldre tider, som nu samsas med moderna företeelser som gallerior och trendiga klädesbutiker.
Där vi skiljs åt är en av de största samlingspunkterna för turister, astronomiska klockan i gamla kvarteren. Och det är här det slår mig, att om det är något som kan förta lite av nöjet med att upptäcka Prag, så är det att man ständigt blir påmind om vilken turistattraktion hela staden blivit. Men staden frodas när det gäller kultur med otaliga konserter och intressanta utställningar. Kanske lyckas också Prag behålla sin särprägel med sin gamla arkitektur och en härlig mix av nytt och gammalt. Vi får hoppas.

Skribent: Paul-Christian Markovski, för Turista.NU.