Guide till seglingssemester vid Medelhavet

Grekland har blivit något av en klassiker sista decenniet. Joniska havet erbjuder lugnare segling, för den som vill ha en större utmaning passar Tolvöarna utanför Rhodos.
Sista decenniet har Kroatien varit uppstickaren för seglingssemester vid Medelhavet. De många naturhamnarna och öarna vid adriatiska havet lämpar sig utmärkt för seglingsentusiaster som vill känna sig fria och med många intressanta seglingsvyer. Den kanske vanligaste hamnen är den vid Split, där många börjar sin seglingssemester som fortsätter i skärgården i Dalmatien.
I Turkiet är det längre säsong och det är också enkelt att kombinera segling i Turkiet med segling i Grekland. En av de mest kända områdena att börja sin seglingssemester är Göcek som ligger längst in i Fethiyebukten.

Ska ni segla med eller utan skeppare? För att segla utan skeppare måste minst en i sällskapet ha förarintyg och VHF-certifikat. Ska istället en skeppare följa med lär det bli enklare att slappna av under seglingen, njuta av vyerna och härliga bad i naturhamnar där ni gör stopp. Kom ihåg att inhyrda skeppare kostar avsevärt mer.

[ad#ad-article]

När det gäller segelrutt, glöm inte att ta vara på den kunskap som finns hos de som hyr ut segelbåten. Be om förslag på segelrutter efter era önskemål om typ av segling och ställen ni vill besöka. Det första steget är att bestämma sig för en enklare eller mer krävande segling.
Kostnaderna för att hyra segelbåt följer normalt tumregeln att priserna är lägre precis före eller efter säsongen, som infaller juli till augusti.