Vulkanaska stoppar flygtrafiken

Sent på torsdagskvällen stängdes det svenska luftrummet på grund av vulkanaskan från utbrottet på Island. Under fredagen kom beskedet från svenska luftfartsmyndigheten att luftrummet kommer öppnas, men stegvis.

I södra Sverige, söder om Gävle, räknar man med att flygplatser kommer öppna så sent som vid midnatt mellan fredag och lördag. Fortfarande är det svårt att förutsäga exakt när eller vilka flygplatser som öppnar under fredagen.

[ad#ad-article]

För de som är på väg till semester utomlands är prognosen dyster. Bara under torsdagen ställdes hela 5 000 flyg in över Europa och under fredagen förväntas den siffran mångdubblas.

Bakgrunden är det vulkanutbrott som skedde vid Eyjafjallajökull på Island, redan för två veckor skedde det första utbrottet och i onsdags kom det andra utbrottet. Senaste gången vulkanen gjorde väsen av sig var 1821 till 1823.