Charterflyg från alltfler städer

Tomma strandstolar

Det är tydligt att fler ser fördelarna med att börja sin charterresa utomlands från regionala flygplatser. Sista året har ökningen av antalet flygningar från regionala flygplatser ökat markant och än finns det möjlighet till tillväxt. Vi tittar lite närmare på utvecklingen för att avgöra vilka fördelar som finns för semesterresenärer och flygtrafiken i övrigt.
En av de största fördelarna med regionala charterflyg för konsumenter är att restiden minskar väsentligt. Man behöver inte längre ta sig till Arlanda eller Kastrup med bil, tåg eller annan regional trafik. I längden slipper man därför ta ut extra semesterdagar och bekymra sig om anslutningsflyg.

Hur det fungerar

Ving flyger från hela 20 flygplatser runtom i landet och intresset är starkt från kunderna. De nya flygplatserna under 2010 är Östersund, Kiruna och Ronneby. Magdalena Öhrn kommenterar utvecklingen
– Vi märker en klart ökad efterfrågan från våra kunder på de regionala flygplatserna. Det blir mycket enklare att flyga från sin hemmaflygplats, och slippa anslutningsflyg och extra semesterdagar.

[ad#ad-article]

Enklare semester och grönare flyg

Nu är det inte bara fördelar för konsumenter med regionala charterflyg. Det påverkar också klimatet på ett bra sätt med mindre bränsleförbrukning för konsumenter. Men det finns ytterligare fördelar att se inom flygbranschen, processer som pågått under en längre tid. Ving har under 15 år arbetat med så kallade gröna flygningar. Magdalena Öhrn på Ving förklarar konceptet för oss
– Det innebär att man försöker optimera varje del av flygningen, från A – Ö, för ett så miljövänligt förlopp som möjligt. Processen delas in i flera olika skeden: planering av rutt, före start, avgång, under resan, inflygning och landning.

Extraplatser för att tillgodose efterfrågan

Fritidsresor anordnar idag charterflyg från 16 regionala flygplatser. Det är det största antalet någonsin för företaget och man kan se populariteten i form av lägre parkeringsavgifter samt förstås kortare resväg. De nya avreseorterna i sommar är Borlänge, Kiruna, Visby och Östersund. Den största ökningen räknat i passagerare har skett i Luleå där man satt in 1500 extraplatser.
– Intresset för att resa på charter direkt från hemmaplan växer. Vi utökar därför vår närvaro utanför storstadsregionerna ytterligare till sommaren, berättar Peter Hellström på Fritidsresor.
Utvecklingen med charterflyg från regionala flygplatser påverkar inte heller priser nämnvärt, som Peter förklarar
– Det är ju resenärens egen transport till och från flygresan som påverkas. Därför påverkas ju inte själva paketresans pris.
Även hos Fritidsresor är klimat ett hett begrepp och företaget miljöcertifierar kontinuerligt de hotell som finns i utbudet, med standarders som EMAS och ISO 14001. Vid köp av resa kan kunden också välja mellan sju olika organisationer för klimatkompensation.

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.