Åk på språkresa

En nöjesresa behöver inte enbart vara för avslappning. Flera letar efter en kombination där man kan lära sig nytt samtidigt som man får uppleva en annorlunda kultur och se nya platser. Språkresor är inte ett nytt koncept men håller ställningarna som ett attraktivt sätt att fortbilda sig och att få resa. Vi har pratat med företagen Blueberry och ESL som båda erbjuder språkresor för alla möjliga åldrar och bakgrunder.
Hos Blueberry är de tre populäraste språken spanska, engelska och franska. Tyska har dock vuxit i intresse efter en lång tid av minskande intresse. Efter dessa språk ser vi dock två överraskningar, kinsesiska och japanska. Totalt sett har Blueberry ett utbud på 140 skolor i omkring 40 länder. De flesta som åker på språkresor med företage är i åldrarna 18-25 och totalt sett är det fler studenter än yrkesverksamma som åker iväg på företagets språkresor.

[ad#ad-article]

Sedan 90-talet kan språkresor i Europa finansieras med studiemedel från CSN, något som de flesta i åldrarna 18-30 år utnyttjar. Varje år delar Blueberry ut sitt Blueberrystipendium, något som alla kan söka senast i april. Stefan Engström som är huvudansvarig för ekonomi och marknadsföring berättar om den rådgivning som man erbjuder för den som behöver råd inför sin språkresa.
– Vi har gratis studierådgivning för både språkstudier och högre studier på universitet utomlands. Det är bara att ringa oss och bestämma en tidpunkt för att komma upp på vårt kontor. För dem som inte bor i Stockholm går det bra att ringa för diskussion eller att maila oss med frågor.

Storfavoriterna engelska, franska och spanska

För ESL:s språkresor finns minimumlängderna tre veckor för språkresor inom EU och 13 veckor utanför EU. Överlag är engelska, franska och spanska storfavoriter men även hos ESL ökar intresset för japanska och kinesiska.
ESL erbjuder inga stipender för resefinansiering i dagsläget men Victor Gonzalez som är office manager i Sverige fortsätter
– Det är många som finansierar det på egenhand och då har man sparat ihop pengar och som rådgivning för hur mycket man ska ha med sig brukar vi använda CSN:s belopp som riktlinjer och då ska man veta att man inte kommer leva ett lyxliv utan vanligt studentliv.
Det är inte bara studenter som åker på språkresor, ofta är det yrkesverksamma som vill träna upp sina språkförmågor och väljer att åka på språkresor på 2-3 veckor. Det handlar då ofta om språkfärdigheter för att kunna kommunicera inom affärsvärlden, exempelvis presentationsteknik som skriftlig kommunikation.
Victor poängterar också att det är en process innan man åker iväg på en språkresa, det är mycket som ska tänkas på.

Besök språkskolorna online!
Blueberry Språkresor
ESL

– Vi har gratis och personlig rådgivning där vi går igenom allt som är viktigt för studenten, mål med kursen, beskrivning och hjälp med val till rätt kurs/utbildning, vilken typ av stad som är intressant, vad man har för egna fritidsintressen, vilken typ av boende som kan vara intressant, var är bäst – en liten eller stor skola.

Plugga språk utomlands oavsett ålder

Det finns alltså en uppsjö språk att läsa utomlands och flera sätt att finansiera sin språkresa. Beroende på språkintresse och var man vill resa finns flera alternativ. Är man student och vill träna sina språkkunskaper utomlands så duger en kortare sommarkurs till det. För den som redan är ute i yrkeslivet finns likväl chansen att åka iväg och finputsa sina kunskaper i affärsspråk. Dessutom kan man se det som ytterligare en merit som kan användas i för fortsatt yrkesutveckling.

Skribent och fotograf: Paul-Christian Markovski.