Mallorca vs Menorca

Cala Galdana

Vissa kanske säger: Varför välja? Men vi berättar om några höjdare på båda öarna för att underlätta i vilken ordning du väljer att besöka öarna.
Både Mallorca och Menorca är riktiga vinnare när det gäller sol- och bad semestrar, men vad gör dem egentligen speciella?

Vi börjar med Mallorca.. Staden Palma är välkänd bland resenärer men få vet att den har rötter från romarriket då den gavs namnet Palmeria år 123 f.Kr, väl värt en tanke när man avnjuter sommarvärmen och en cappucino i staden.
Det tar inte mer än cirka 20 minuter med bil från Palma till Valldemossa i bergen. Det var här som Frederic Chopin bodde en tid. I Valldemossa hittas också klostret som har en spektakulär utsikt över dalen nedanför.

Sydost om Palma finns byn Portopetro som har flera havsvikar intill. Om du lockas av historia och kultur är det värt ett besök på det medeltida slottet mot Capdepera.
Den äldsta byn på Mallorca är Sineu som ligger mitt på ön. Besök marknaden på onsdagar och se hur det kan sett ut för hundratals år sedan när bönder kom till marknaden på dagarna.

Palma är ett hett ställe för shoppingsugna, de breda avenyerna vid Plaza España kantas av både stora och små butiker. Shoppingcentret i Porto Pi är värt ett besök för den som känner sig lockad av cirka 50 butiker samlade på ett ställe.

[ad#ad-article]

Vi kommer då till Menorca, som inte lockar lika många besökare som Mallorca men ändå är en höjdare. Här finns flera vikar med sandstränder, sammanlagt över 100 stränder. Alla är samlade längs den inte mer än 48 kilometer långa och 20 kilometer breda ön.
Titta in på fortet Marlborough som byggdes av britterna på 1700-talet och fortsätt med att pröva Xoriguer Gin som också är ett arv från britterna.
Av sandstränderna tillhands är Arenal de’en Castell och Cala Galdana storfavoriter men det är oftast så mycket roligare att upptäcka mindre stränder. Var beredd på att det kan kosta lite att ta sig till dessa då många endast är åtkomliga via privata vägar.

Menorca är inte rätt ställe för den som vill söka sig till livliga nattklubbar, även om det finns några uteställen för den partysugne.
Shoppingen i Menorca är lite begränsad men lämna inte ön utan att köpa ett par Avarques, sandaler gjorda av gamla bildäck!