Cykel på tåget och pubrunda i Afrika

Högsta puben i Afrika.Det är härliga tider för resenärer på springande fot! Sommaren har kommit och med den har många av oss åkt iväg på semestrar runt om i världen. Det är speciellt roligt att notera hur många som väljer alternativa resesätt och resemål.

Tågluffning blev ju som bekant en fullträff och i år tuffar tågen söderut i Europa med ännu fler svenska charterresenärer än i fjol.

Så här mitt under sommaren har också flera kommit tillbaka från sin första semester. Japp, så är det. Vi har blivit så förtjusta i resande att det är vanligt att åka på fler än en resa under högsäsongen som varar över sommaren. Nu behöver man ju inte åka tvärs över jordklotet, till exempel kan du ta tåget och bära med dig cykeln (i separat förråd, ja) för en cykelsemester. Kanske Gotland eller en cykelsemester mellan två mellanstora städer. SJ fortsätter som förra året att erbjuda resenärer att ta med cykeln på tåget. I fjol var det några hunddra personer som nappade på möjligheten.

– Cykel på tåg är ett miljövänligt och hälsosamt sätt att resa. Förra året utnyttjade omkring 200 cyklister möjligheten att ta med cykeln och i år hoppas vi på fler, säger Laila Lindholm Berkhahn på SJ.

Nu när flera gnuggar händerna och spanar efter resor till vintern 08/09, kanske vi kan locka med att ta en pubrunda i Afrika? Ving kommer till vintern skicka iväg äventyrslystna turister till en treveckors rundresa i Afrika. Där kommer man få åka på safari i Krugerparken och lapa sol på stränderna i Durban.

För den socialt intresserade är det väl värt att nämna att man även kommer besöka kåkstäderna i Soweto (South West Townships). Kanske en stor kontrast till de övriga aktiviteterna, men så är det viktigt att lägga märke till den verklighet som faktiskt finns i många sydafrikaners vardag.

Barbro Holmberg på Ving ger oss en inblick i hur resan kommer ske.

– Med hjälp av fyrhjulsdrivna fordon tar vi oss upp för det branta Sani Pass in i Lesotho. Vi besöker en by och får lära oss om Basothokulturen och det hårda livet många tvingas leva här på grund av klimatet, fattigdom och hög HIV-statistik. Har ni överblivna vinterkläder ni får plats med i resväskorna är detta mycket välkommet till folket som gåva.

Och längre upp, närmare bestämt 2874 meter över havet, stannar så resesällskapet för en pubrunda i Afrikas högst belägna pub. Efter några öl med utsikt över bergen, fortsätter resan mot kusten till vindistrikten och slutligen Godahoppsudden och Kapstaden.