Den sunda turistresenären

aaa1.JPG

Klimatet ändras i snabb takt. Det är allmänt känt att detta är åtminstone delvis på grund av människans handlingar under industrialismens tid. Vi presenterar här ekoturism som ett begrepp för europeiska resenärer, med förslag på hur man kan resa inom och utanför Europa utan att låta jorden lida (så mycket). Först är det viktigt att nämna att hela idén med ekoturism oundvikligen leder till mer utforskande med människor längs resvägen. Och det i sig är ett extra plus till att man hjälper naturen en bit på traven.

Segla fram i världen

Det är möjligt att resa runt hela Europa genom att följa havsrutten, från Östersjön, via Nordsjön, Engelska kanalen, Atlanten och slutligen Medelhavet. Det finns ett flertal alternativ för den som sedan vill resa in i valfritt land. Kanaler för seglare finns i många länder, vissa genom hela landet, medan andra tillåter seglare att komma en bit in i landet.

För de som vill resa till länder i Europa som ligger längs kusten är segling ett oslagbart alternativ om man ser till miljövänligheten. Kryssningar mellan östersjön till medelhavet finns i överflöd och det är ingen omöjlighet att få uppleva en sådan resa på soldäck med en swimmingpool intill sig.

Resa med tåg

Tågluffning har gjort en återkomst och är nu en uppstickare bland resegiganterna, efter många år med avtagande intresse. Detta till stor del på grund av lågprisflyg. Men idag har intresset för tågluffning ökat då människor alltmer värderar resandet lika mycket som destinationen. I EU kan vi stoltsera med ett enkelt system för att åka mellan länder. Det är bara att åka mellan medlemsländerna, inget behov av passkontroller eller tröttsamma förseningar i samband med dessa. Trots allt vill vi välja själva vilken stad eller by vi ska stanna och fördröja resan.

I Europa finns det två större tågluffarkort, InterRail och Eurail. Det tidigare har just blivit omgjort med stora förändringar för att öka flexibiliteten. Det är nu möjligt att köpa InterRail-kort oavsett ålder, till skillnad med den tidigare varianten som endast var tillgänglig för de som var yngre än 26.

Att resa med tåg är väldigt smidigt inom Europa med dess tågnät som sträcker sig kors och tvärs och underhålls väl. Det är en smal sak att ta ett tåg som tar dig vidare mellan storstäder och byar över dagen. Lägg till det att om du väljer att tågluffa så har du inga reservationer av sittplatser och det finns stora möjligheter till att träffa människor längs resan.

Är flyg en historisk företeelse?

Ur ett ekologiskt perspektiv så är flyg riktigt smutsigt då det genererar mer koldioxid än bilar. Och vi har ju alla sett (och luktat) på föroreningarna som bilar åstadkommer, så föreställ dig då den mängd bränsle som används av flygplan.

Flygresor kommer högst troligt fortsätta om än i modifierad form och mindre omfattning alltmedan alternativa resesätt utvecklas.

aab1.JPG

På vägen då?

Mycket har hänt i bilindustrin det sista decenniet. Fenomen som elektriska bilar har bevisats fungera för samma användning som bensindrivna bilar. Men även dessa använder mindre bränsle allt eftersom utvecklingen framskrider. Men om vi försöker lite till.. Säg att du vill resa på vägarna genom Europa? Då föreslår vi att du använder de bussnätverk som finns tillgängliga. Om du inte ska resa till en avlägsen och ickepopulär plats, så är bussresande ett bra alternativ.

Slutligen bör vi inte underskatta människans anpassningsförmåga när nya utmaningar uppstår. Ekoturism och grönt resande är här för att stanna. Förr eller senare kommer vi alla resa mer grönt, eftersom det kommer bli det ekonomiskt mest fördelaktiga valet.

P-C Markovski